Vigyázat: ne dőlj be az aranycsalóknak!

Pénzcentrum2010. június 18. 12:15

Csalók károsítottak meg feltehetően több autóst is az utóbbi hetekben az M2-es autóúton; az aranynak mondott rézgyűrűt kínáló, eladó bűnözőket a rendőrség elfogta és további sértetteket keres - közölte Dunakeszi rendőrkapitánya pénteken az MTI-vel.

Kovács László elmondta: a két 20-30 éves, román származású fiatalember bevett módszere az volt, hogy műszaki hibát színlelve autójukkal leálltak az M2-es autóúton, várva a segítséget felajánló járművezetőkre.


Az autósoknak ezután trombitarézből készült, ám aranynak mondott pecsétgyűrűt kínáltak megvételre, mondván: üzemanyagra, illetve szerelőre kellene a pénz. Egy filléres árú, 200-300 ezer forintra taksált gyűrűn tovább is adtak 30 ezer forintért, de hogy ezen kívül még hány üzlet köttetett meg, azt nem tudni - tette hozzá a rendőrkapitány.


A csalókat bejelentés alapján elfogták, a lefoglalt autóban - különböző rejtekhelyeken - további 11 gyűrűt találtak. A bűnözők ellen eljárás indult. Az ügyben további károsultakat keres a rendőrség, olyan járművezetőket, akiknek tört angolsággal beszélő férfiak "aranygyűrűt" akartak eladni az M2-esen - közölte Kovács László.

Természetesen ez a típusú csalás egyáltalán nem számít újnak, hosszú évek óta találkozni hasonló bűnesetekkel, érthetetlen módon mindig találnak gyanútlan embereket, akik bedőlnek a trükknek.

Megkérdeztük a Magyar Ötvös Szövetséget, hogy mégis miről lehet felismerni a hamis arany ékszereket. A trombitaréz egy speciális ötvözet, amit ha kellően felpolíroznak, egy laikusnak akár megtévesztően hasonlónak tűnhet az aranyhoz, ennek ellenére számos árulkodó jelről fel lehet ismerni a hamisítványt - tudtuk meg Bozsits József művészeti vezetőtől. Egyrészt, aki sokat foglalkozik nemesfémekkel, ékszerekkel, az már fényéből, színéből meg tudja állapítani, hogy az arany-e, vagy sem. Másik árulkodó jel az ékszer formája, ment mint Bozsits elmondta, ezek a hamis ékszerek általában vaskos, nagy, kidolgozatlan formák, ritkán tartalmaznak követ, hiszen azok belefoglalása már nagyobb költség. Fazonra is általában hasonlóak ezek a hamisítványok, nincsenek finoman kidolgozva.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ami alapján szinte egyértelműen be lehet azonosítani a hamisítványokat, az a fémjel, amit a gyűrűk belsejébe ütnek bele. Ez a fémjel általában igen kicsi, csak tízszeres nagyítóval lehet látni, azonban a hamisítványokba jellemzően akkora számot ütnek, ami szabad szemmel is látható. Tipikus hamis jelzés az 585-ös szám, illetve a 14K jel, melyek az arany finomságára utalnak, azonban ilyen fémjel a valóságban nem létezik, emellett szerepelnie kell még ugyanis a készítő, ötvös bejegyzett jelének is, import termék esetén pedig az importőr jelének is - figyelmeztetett Bozsits József. (A Magyar Nemesfémvizsgáló Zrt. oldalán az összes magyar fémjel megtalálható 1867-től napjainkig.)

A szakértő azt tanácsolja, hogy soha ne vásároljunk utcán ékszert, csak ékszerésznél, de ha mégis magánszemélytől vennénk aranyat, kérjük meg előtte, hogy kísérjen be minket egy ékszerészhez, aki ellenőrzi azt - a csalók minden bizonnyal ellenezni fogják ötletünket.

Címkék: