Lakáshitelek: melyik banknál mennyit vesz fel a magyar?

Pénzcentrum2010. június 15. 11:02

A válság hatására az elmúlt másfél évben jelentősen átalakult a lakáshitelezés rendszere Magyarországon. A devizahitelek visszaszorításával egyre nagyobb teret nyernek a forintalapú termékek, bár a márciusi (hitel/fedezet) és a júniusi (hitelezhetőségi limit) szigorításokkal a bankok többsége a volumen csökkenésére számít.

A válság előtt egyeduralkodó svájci frank alapú finanszírozás - egy-két kivétellel (Aegon, UCB Ingatlanhitel) - szinte teljesen eltűnt a magyarországi bankok kínálatából, az új kihelyezések jellemzően euróban és forintban történnek. Az euró alapú ajánlatok teljes hiteldíj mutatója akár két százalékponttal is kedvezőbb lehet, mint a forint alapú termékeké, ennek ellenére az új szabályok következtében sok ügyfélnek nem marad választása, csak a drágább forinthitelt tudják felvenni.

A bankok által megadott adatok szerint idén átlagosan 5,0-10,0 millió forint lakáshitelt igényeltek az ügyfelek, az átlagos futamidő banktól függően 16 és 21,5 év között alakul. A legmagasabb átlagos igényelt összeget a Sopron Banknál találtuk 10,0 millió forinttal, míg az FHB Bank ügyfelei átlagosan "csak" 4 millió forintot vettek fel. A legalacsonyabb átalagos futamidőt a Volksbank ügyfelei választják 16 évvel, az Aegon Hitelnél viszont 21,5 év a kérelmek átlagos futamideje.

Összehasonlítottuk az új forinthiteleket: ezt kínálják a bankok júniustól

Címkék: