Újabb tagállam vezetheti be az eurót

Pénzcentrum2010. június 8. 16:32

Észtország lesz az eurózóna 17. tagja 2011. január 1-től - döntött tegnap az unió pénzügyminisztereinek tanácsa az Európai Bizottság ajánlását bíró észt csatlakozási kérelemről.

Bár májusban tovább gyorsult az infláció, az Ecofin sem látta ezt akadálynak Észtország euróbevezetése előtt. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök tegnap a pénzügyminiszterek tanácsának ülése után jelentette be az Ecofin döntését.

Az infláció további egy tized százalékponttal gyorsult májusban, ezzel elérte a 3%-ot. Az Európai Bizottság vizsgálata a 2009-es évre vonatkozott, amikor az infláció -0,7% volt, míg a küszöbérték 1%. Az idei egész évre átlagosan 1,3%-os inflációt várnak Észtországban.

A pozitív elbíráláshoz hozzájárult, hogy Észtország az Európai Unió legfegyelmezettebben gazdálkodó országának számít. Az eurócsatlakozási kérelem sikeres elbírálásának érdekében Észtország súlyos megszorításokat vállalt, a GDP 9%-ának megfelelő mértékben. Így érték el, hogy az államháztartás hiánya tavaly mindössze a GDP 1,7%-a lett.

Címkék:
jean claude juncker,