Újabb csapás a devizahiteleseknek! - Ismét történelmi csúcson a svájci frank

Pénzcentrum2010. június 8. 12:32

Újabb történelmi csúcsára erősödött a svájci frank az euróval szemben arra a hírre, hogy májusban brutális mértékben emelkedtek Svájc nemzetközi tartalékai. A friss tartalékadatok is azt támasztják alá, hogy a jegybank (SNB) az előző hónapban folyamatosan jelen volt a devizapiacon, az alpesi deviza gyengítésére törekedett.

Újabb kritikus szintet lépett át a svájci frank euróval szembeni árfolyama, a kedd délelőtti kereskedésben ugyanis az alpesi fizetőeszköz kurzusa az 1.38-as szint alatt is megfordult.

 


A frank újabb hirtelen felértékelődési hulláma mögött a kedd délelőtt megjelent svájci nemzetközi tartalékadatok állnak. Ezek szerint májusban 232.4 milliárd frankra bővültek Svájc devizatartalékai az áprilisi 153.6 milliárd frankról. Mindez egyértelműen azt támasztja alá, hogy az SNB májusban rendkívüli mértékben avatkozott be a devizapiacon, intervencióival folyamatosan gyengítette a frankot (vagyis frankot adott el más devizák ellenében, ezáltal növekedtek tartalékai).

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A svájci jegybank szóvivője nem kívánta kommentálni az adatokat és a frank újabb történelmi csúcsát.

Címkék: