A lakossági hitelek 5%-át strukturálták már át a bankok

Pénzcentrum2010. május 13. 10:35

Továbbra is visszafogott a hitelkínálat Magyarországon, a hitelkereslet azonban már élénkülni látszik - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett legfrissebb hitelezési felméréséből, melyet a bankok megkérdezésével végeztek a jegybanknál. A devizahitelezést szigorító szabályozás a forinthiteleket helyezi előtérbe.

A bankok továbbra is jelentős hitelezési kockázatokat érzékelnek a vállalati hitelezésben, ezért itt nem jelentkezett még fellendülés - mondta el Tabák Péter igazgató, az MNB Pénzügyi stabilitás szakterület vezetője egy mai sajtótájékoztatón. A vállalati szegmensben a 2007 második fele óta tartó szigorítási ciklus valószínűleg véget ért, de a szigorú hitelezési feltételek fennmaradnak a bankok várakozásai szerint - ismertette Tabák Péter.


A forinthitelek iránti keresletben két csúcsot lehetett látni az elmúlt időszakban: egyrészt tavaly nyáron a támogatott forinthitelek kifutása idején, majd pedig egy ennél nagyobbat a legutóbbi negyedévben, döntően a devizahitelezés feltételeinek szigorodása miatt. A bankok által véghezvitt szigorítás azonban nem jelentkezett a teljes hitelkibocsátás volumenében. A körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet a lakáscélú hitelek esetében szigorított jelentősen a feltételeken, és a június 11-én életbe lépő második lépcsőtől (jövedelmi vizsgálat, hitelezhetőségi korlát) további szigorodás várható.


Nőtt a hitelállományokban az átstrukturált hitelek aránya, körükben az újból nem fizető adósok száma ugyan nő, de ennek mértéke kezelhető. 2010 első negyedévének végén az átsrukturálások a portfólió mintegy 3.5 százalékát tették ki a vállalati szegmensben, míg a háztartási jelzáloghitelek esetében meghaladta az 5 százalékot. Az átsrukturálásokat követően az ismételten nem fizető adósok (30 napon túli fizetési késedelembe esők) aránya a nagyvállalatok esetében alig 3.5 százalék, a kkv-k esetében 9 százalék. A lakossági hiteleknél nagyobb, 20%-os a visszaesési arány, a legnagyobb a szabadfelhasználású jelzáloghitelek terén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A június 11-én életbe lépő kötelező jövedelemvizsgálat és hitelezhetőségi limit várható hatásairól elhangzott: ez minden bizonnyal szigorítja majd a hitelezési feltételeket, de sok múlik majd a bankokon, milyen szigorú jövedelmi korlátot határoznak majd meg. Tabák Péter szerint a rendelet lehetővé teszi a hitelkiváltást, vagyis hogy kedvezőbb feltételt nyújtó bankhoz forduljon az ügyfél. A jövedelmi vizsgálat mellett egy pozitív adóslista nagyban segítené az adósok hitelképességének felmérését - vélik az MNB-nél.

A devizahitelek esetleges forintra váltásának számottevő forintgyengítő hatása lehet, ennél részletesebb véleményt azonban a konkrétumok hiányában nem fogalmaztak meg az MNB szakértői Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter elképzeléseiről.

Címkék: