Magáncsőd: védené a fizetésképtelen hiteladósokat az állam

Magyar Nemzet2010. május 12. 09:32

A hiteladósságok nyomása alatt lévő emberek utcára kerülését kívánja elkerülni a KDNP, ezért a megalakuló kormány kisebbik pártja egy olyan törvényjavaslatot tervez benyújtani az új Országgyűlés elé, mellyel bevezetésre kerülne a magáncsőd intézménye - írja a Magyar Nemzet.

A KDNP által javasolt magáncsőd három lépésből állna - nyilatkozta a lapnak Bagdy Gábor kereszténydemokrata politikus. Első lépésként az adósnak a bíróságon be kellene jelentenie a fizetésképtelenségét, és ezzel együtt csődvédelmet kérhetne.

A bíróság ezután egy felkészült szakembert, a családbiztost rendelné ki az adós mellé, akinek a fő feladata az lenne, hogy az adóssal és a hitelezőkkel egyeztetve több éves tervet készítsen a család fizetésképtelen helyzetéből való kilábalásra. A családbiztos vagyonmérleget készítene, és szükség esetén lelki támaszt is nyújtana a bajbajutott családoknak. A csődvédelem csak abban az esetben illetné meg a fizetésképtelen családot, ha az eljárás során mindvégig szorosan együttműködik a családbiztossal.

Végső esetben, ha az együttműködés ellenére a családbiztos sem tudja kivezetni a családot az adósságokból, a család egy olyan állami pénzintézethez fordulhatna, melynek az lenne a feladata, hogy a család legértékesebb vagyontárgyát, az ingatlanát piaci áron megvásárolja. A családok ezután sem kerülnének utcára, ugyanis a vásárlás után a lakást azonnal bérbe is vehetné a család, az adósságait pedig az állami pénzintézettől kapott vételárból törleszthetné - hangsúlyozta a politikus.

A hiteladósságokkal kapcsolatban vezető hírünk:
Mi legyen a devizahitelemmel? Átváltsam forintra, vagy hagyjam, ahogy van?

Címkék: