4-5 magyar bank hajlandó hitelezni: tömegesen tűnnek el a közvetítők

Pénzcentrum2010. május 12. 10:02

A lakáshitelek GDP-hez mért arányának uniós átlaga 49,8%, míg hazánkban ez 14%-ot tesz ki, miközben Magyarországon a saját tulajdonban lévő ingatlanok részesedése extrém magas - írja a Napi Gazdaság.

A nehezén már túljutott a lakáshitelezési piac - állította Fatér Gyula, a Budapest Bank (BB) igazgatósági tagja a pénzintézet háttérbeszélgetésén, a szakértő szerint ez jelzi, hogy bőven vannak még tartalékok a piacon. A hitelezés élénkülése a jelzálog-fedezetű termékeknél indulhat meg hamarabb.

A bank alapvetően változtat eddigi megközelítésén, céljai szerint a hitelkiváltás helyett a lakásvásárlásra fokuszál néhány nagy stratégiai közvetítő partnerre támaszkodva. A szakember úgy véli, most indulhat el igazán a forintkölcsönök térnyerése.

A devizahitelek állami ösztönzésre történő forintra váltásával kapcsolatos kérdésre megjegyezte: a kétes kintlévőségek nagy része nem a devizakölcsönökből adódik. Az utóbbi 10-15 év legnagyobb gondja, hogy a lakossági megtakarításokkal nem foglalkozott eleget az éppen aktuális kormányzat.

A bank közvetítői partnere, a Credithill értékesítési vezetője, Rákos Tamás szerint jelenleg a piacon mindössze 4-5 bank hajlandó hitelezni, de a lakossági érdeklődők száma is 60%-kal csökkent a válság előtti szinthez képest. Az egyik, a piac mintegy 20%-át lefedő szereplőnél pedig az új kihelyezéseken belül már 85%-os a forint aránya. Rákos úgy gondolja, hogy a tavalyi 8 ezer után további 8-10 ezer hitelközvetítő tűnhet el a piacról a különböző változások (szakmai követelmények, etikai kódex, szigorítások) következtében.

Címkék: