Itt az újabb csapás! Összeszorulhat a devizahitelesek gyomra

Pénzcentrum2010. május 7. 10:02

A péntek reggeli kereskedésben ismét megközelítette a 284-es szintet a forint euróval szembeni árfolyama, ami 11 hónapos mélypontnak felel meg. Csütörtök este a hazai fizetőeszköz elképesztő szinteken járt a főbb devizákkal szemben.

FRISSÍTÉS:Rendkívül ideges volt pénteken délelőtt a forintpiaci kereskedés a külföldi hatások miatt. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a kora reggeli órákban (a tegnap este után) ismét megközelítette a 284-es, tavaly június óta nem látott szintet, aztán többször jelentős erősödési hullám is elindult. A befektetői hangulat világszerte rendkívül törékeny, kora délután éppen a hangulatjavulás folyamatát látjuk.


Egyértelmű irányt még nem talált magának reggel a forintpiac, az euróval szembeni jegyzések a 282-283.50 körüli tartományban hektikusan ugrálnak. Egy banki devizakereskedő meglátása is nagyon ideges most a forintpiac, szinte lehetetlen megmondani a további irányt, de meglátása szerint "túllihegett ez most kicsit". Háromnegyed 10 után pár perccel egy euró 281 forintot ért.

 


A dollár és a frank erősödése is megállíthatatlannak tűnik: a frankot jelenleg 200 forintért jegyzik, a dollárért 223 forintot kérnek.

Tegnap zuhant

A csütörtöki kereskedésben ismét jelentős napon belüli zuhanást szenvedett el a forint. Az esti órákban - az amerikai részvénypiacok zuhanása láttán - 284 fölé szaladt az euróval szembeni árfolyam, erre legutóbb közel egy éve, tavaly júniusban volt példa.

Mi lesz a hitelemmel?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A válság kirobbanása előtt az új jelzáloghitel kihelyezések közel 95%-a devizaalapon, főként svájci frank alapon történt. A 2008 ősze előtt eladósodott ügyfelek átlagosan 160 forintos árfolyamszint mellett vették fel a hiteleiket, ők a kamat- és árfolyamemelkedés következtében az induló törlesztőtől 25-30%-kal magasabb havi részletre számíthatnak ebben a hónapban.

 


2009 nyaráig a frankhitel termékek fokozatos felfüggesztésével a kihelyezett devizahitelek állománya és aránya egyaránt zuhanni kezdett, amit az euróhitelek megjelenésével egy újabb fellendülés követett. A jegybanki alapkamat csökkenése és az ügyfeleket a forinthitelek irányába terelő kományzati intézkedések együttes hatása újra érezhetővé vált, márciusban a jelzáloghitel adósok alig több mint fele választotta a devizahitelt.

Néhány napja -amikor még valamelyest erősebb volt a forint- azt írtuk, hogy az euróhitelesek közül vannak olyan szerencsések, akiknek a hitelét még a jelenlegi - megemelkedett - árfolyamszint felett folyósították.

Mára azonban olyan komoly a forint gyengülésének mértéke, hogy ha ez a tendencia folytatódik, akkor az euróhitelesek is az eredetileg kalkulált induló havi részlet felett törleszthetnek. Akik annak idején 270-es EUR/HUF árfolyamnál vették fel hitelüket, most 3-5%-kal magasabb részletre számíthatnak.

Címkék: