Erste: lízingsikerek 2009-ben

Pénzcentrum2010. április 13. 13:32

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az Erste Lakáslízing Zrt. és az Erste Ingatlanlízing Zrt. együttesen az új lakáscélú lízingügyletek 46 százalékát szerezte meg 2009-ben, ezzel az új lakáslízing ügyletek terén piacvezető lett.

A pénzintézet közleménye szerint az Erste Lakáslízing és Erste Ingatlanlízing cégeinek mérlegfőösszege 16 százalékkal növekedve meghaladta a 13 milliárd forintot, míg adózás előtti eredményük 74 százalékkal emelkedett 2009 év végére.

Várkonyi Csaba az Erste Lakáslízing Zrt. és az Erste Ingatlanlízing Zrt. vezérigazgatója elmondta: az Erste tavaly elsőként lépett a piacra teljes körű szolgáltatással (új és használt ingatlan mind magánszemélyek, mind vállalkozások esetében, nyílt és zártvégű konstrukcióban egyaránt) és év végére a lakossági új kihelyezések terén piacvezető lett.

Az elmúlt egy évben több kedvező törvényi változás is történt az ingatlanlízing szabályozásához kapcsolódóan. Csökkentek az illetékek, a visszlízing illetékmentes lett és a jelzáloghiteleknél az öt százalékkal magasabb finanszírozási érték (LTV) bevezetése - az ingatlan forgalmi értékéhez képest - is a konstrukciók versenyképességét, népszerűségét növelő tényezők lehetnek hosszabb távon.

A gazdasági válság ugyanakkor nem kímélte ez a piacot sem: a Lízingszövetség adatai szerint 2009 első háromnegyed évében jelentős volt a visszaesés a finanszírozott összeg tekintetében, az utolsó negyedévre azonban enyhe emelkedés kezdődött. A vezérigazgató kiemelte, hogy 2010-re is a 2009 végén elindult enyhe emelkedő trend válhat jellemzővé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Erste ügyfélkörében ismertebbé vált az ingatlanlízing, változott körükben annak megítélése is. Jelentős mértékben növekedett az ingatlanlízingben finanszírozott lakások aránya, ami annak is köszönhető, hogy a lakástámogatási rendszer megváltozásával az ingatlanlízing már szélesebb lakossági réteg számára vált a jelzáloghitel reális alternatívájává. Aki új lakást vásárol, annak megérte és megéri az ingatlanlízinget választani, hiszen így akár milliókkal is csökkentheti a teljes futamidő alatt vállalt finanszírozási terheit - hangsúlyozta Várkonyi Csaba. Az áttörésszerű változást bizonyítja, hogy az Erste Lakáslízing és Erste Ingatlanlízing mérlegfőösszege 16 százalékkal, míg adózás előtti eredményük 74 százalékkal emelkedett 2009-ben.

A vezérigazgató hozzátette: 2010-re bebizonyosodni látszik, hogy a lízingügyletek színesebbé tudják tenni az ingatlan- és lakásfinanszírozási palettát. Az Erste a lakáslízing termékeken keresztül többféle jövedelmi, illetve megtakarítási helyzetet tud kezelni, mint azon piaci szereplők, akiknek nincs ilyen terméke. Az ingatlanlízing egyre elfogadottabb és népszerűbb, ezért lehetőség nyílhat a lízingfinanszírozás további elterjedéséhez - mondta végül a vezérigazgató.

Címkék: