Így emelkedhet újra 27%-ot a devizahitelesek havi részlete

Pénzcentrum2010. március 11. 10:32

A devizában eladósodott ügyfeleknek számolniuk kell azzal, hogy a havi törlesztőrészletük esetleges emelkedését a devizaárfolyam és a kamatváltozás együttes hatásai felerősíthetik. Természetesen ez fordítva is igaz, a kamat- és árfolyamcsökkenés hatására mérséklődhetnek is a havi terhek.

Az euró- és frankhiteleket a bankok az adott devizában tartják nyilván, de a folyósítás és a törlesztés az esetek döntő többségében forintban történik. Ha a folyósításkor érvényes árfolyamhoz képest a törlesztéskor erősebb a forint árfolyama, akkor csökken a havi részlet, ugyanakkor gyengülő forint esetén több pénz szükséges ugyanazon devizaösszegű törlesztőrészlet kifizetéséhez.

A magyar devizahitel adósok többsége inkább az utóbbival szembesült az elmúlt másfél évben. A devizaárfolyam és kamatváltozásból adódó hatások egyszerre is jelentkezhetnek, ami a havi részletet jelentősebb mértékű változását eredményezheti. Az együttes hatás mértékét - a K&H Bank által közzétett - alábbi táblázat tartalmazza.

Ha 100%-nak vesszün egy 270 forintos árfolyamon és 8,00%-os kamatszinten kifolyósított euró alapú hitel havi részletét, akkor az árfolyam 10%-os és a kamatszint két százalékpontos csökkenése esetén a havi részletünk az induló törlesztő 77%-ára csökken, ugyanakkor két százalékpontos kamatemelés és 10,00%-os árfolyam emelkedés esetén a havi részletünk az eredeti részlet 127%-ára duzzad.

A K&H Bank tavaly márciusban is közzétett egy érdekes kalkulációt a devizahiteles ügyfeleknek:A K&H Bank és a 402 forintos elméleti euró árfolyam!

Címkék: