Jön a magyar Coop Bank?

Pénzcentrum2010. március 10. 08:37

2009. november 1-jétől már nem csak a hitelintézetek nyújthatnak teljes körű pénzforgalmi szolgáltatást az EU-ban, de a hazai kereskedelmi láncok közül egyelőre úgy tűnik, csak a Coop-csoport próbálja kiaknázni az ebből fakadó lehetőségeket: A társaság pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozást alapított Coop Hitel Zrt. néven.

Murányi László, a Coop Hungary Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozást a Coop-csoport azért hozta létre, hogy működtetésével segítse a csoport pénzügyi finanszírozását, egyúttal a törzsvásárlói kártyaprogramot is országos lefedettségűvé kívánják tenni a Coop üzletekben. Erre a programra építve pedig a későbbiekben hitelkártya-szolgáltatást is szeretnének nyújtani a törzsvásárlóinak.

A Napi Gazdaság információi szerint a társaság első körben faktoringtevékenységet végez. A hitelkártya-szolgáltatás elindítása speciális számítástechnikai rendszert igényel, a fejlesztés összege több száz millió forintra rúghat.

A társaság alaptőkéje jelenleg mintegy 500 millió forint, ám már elvi döntés született arról, hogy az idei év végéig mintegy egymilliárd forintra emelik a Coop Hitel Zrt. alaptőkéjét. Három-négy év múlva pedig úgy számolnak, hogy a társaság alaptőkéje meghaladja majd a kétmilliárd forintot, ami már banki tevékenységre is feljogosíthatja majd a Coop Hitel Zrt.-t.

Címkék: