Budáról az utcára: 27 ezres nyugdíjra kapott hitelt, ma hajléktalan

Pénzcentrum2010. február 8. 09:47

A hírek szerint a svájci és magyar befektetők összefogásának eredményeként 7 éve a hazai hitelpiacon tevékenykedő pénzügyi vállalkozás receptje eléggé egyszerűre sikeredett. Vegyünk egy 65 év feletti hiteligénylőt, akit egyik-másik bank - a kora és a jövedelme miatt - már kikosarazott, a kiszemelt ügyfélnek legyen valamilyen ingatlanja, ahol egyedül él - írja a Népszava.

A cikk szerint az egyedülálló nyugdíjas, Csillag Ervin Farkasréten a Vas Gereben utcában lakott egy több lakásos társasház első emeleti panorámás lakásában. Egyedül élt, mióta élettársa elhunyt, ő pedig egy korábbi adótartozás miatt nagyon megszorult anyagilag. A bankok a jövedelme és a kora miatt elutasították, így egy pénzügyi közvetítőhöz fordult.

Ugyan csak 500 ezer forintra lett volna szüksége, rábeszélték egy 3 millió forintos kölcsönre, mely összegből a költségek és jutalékok levonása után csak 2,16 milliót kapott kézhez. A Zee-Capital nevű cégnek 5 ezer forintot kellett volna havonta törleszteni, de tavaly nyáron az idős férfi nem tudott időben fizetni.

A cég értesítette ügyfelét a késedelmekről, aki próbált is törleszteni, de az újabb elmaradás után eladták a követelést egy erre szakosodott cégnek. A végrehajtó karácsony előtt néhány nappal kezdte meg Csillag úr lakásának lefoglalását, a kiköltözésre való felszólítást 6-7 erős testalkatú férfi nyomatékosította.

Miután elhagyta a lakást, azonnal lecserélték a zárat, az új tulajdonos jelenleg a lakás felújításán dolgozik. Az idős, hajléktalanná vált férfit egy barátja fogadta be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lap felvet néhány kérdést:
Milyen megfontolásból hitelezett biztonságosan egy pénzügyi szolgáltató egy kisnyugdíjasnak, aki az igénylés időpontjában (körülbelül 2 éve) havi 27 ezer forintos fix jövedelemről adott számot? Hogyan változott a hivatalos papírokon 140 ezer forintra ez az összeg? Miért nem kapott hivatalos végzést a kilakoltatásról a benne élő adós? Hogyan lett egy 22 milliós lakás piaci értéke előbb 13 millió forint, a likviditási értéke pedig 9 millió forint?

A lap információi szerint a pénzügyi szolgáltatót éppen vizsgálják a hatóságok, a fenti ügyben pedig rendőrségi nyomozás folyik.

Címkék: