Borult a gépjárműpiac: harmadával csökkent a kereslet

Pénzcentrum2010. január 26. 16:02

Mintegy harmadával esett vissza tavaly az új tehergépjárművek eladása Európa szerte, minden országot, és minden szektort negatívan érintve - jelentette be kedden az európai autógyártók szövetsége.

2009-ben az új haszongépjárművek regisztrációja mintegy 32,4 százalékkal maradt el az előző évitől, összesen mindössze 1,7 millió járművet vettek lajstromba.

Decemberben némi enyhülés mutatkozott, akkor ugyanis csak 10,6 százalékos volt a kereslet-visszaesés a tehergépjárművek iránt. Spanyolországban, illetve Franciaországban ezzel szemben még sikeresnek is bizonyult az év utolsó hónapja, ugyanis egyedül itt sikerült feltornázni az eladási statisztikákat.

A legsúlyosabban a kelet-európai piacokat érintette a forgalomcsökkenés: Lettországban 77,7, Csehországban 67,6 százalékkal esett vissza tavaly a haszongépjárművek eladása.

A teherautó szegmensben 47, 9 százalékkal maradtak el az új autó eladások, de a spanyol piac például szinte összeomlott: kétharmadával csökkent a forgalom. A furgonok kategóriájában szintén soványabban alakultak az eladási statisztikák, a legkevésbé a buszok iránt csökkent a kereslet tavaly. Franciaországban még némiképp emelkedett is az eladásuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A haszongépjárműveket érintő nagyarányú keresletcsökkenés a személygépkocsi szegmenst nem érintette olyan súlyosan: itt mindössze 1,6 százalékos volt az éves visszaesés, amit elsősorban a roncsautó prémium számlájára lehet elkönyvelni - jelentette be korábban az ACEA, az európai autógyártók szövetsége.

A személygépkocsik piacát 2008-ban érte az igazi csapás, amikor 7,8 százalékos visszaesést szenvedett, a legsúlyosabbat 1993 óta.

Címkék:
roncsautó,