Az EU világszerte megadóztatná a bankokat!

Pénzcentrum2009. december 11. 13:32

A pénzügyi tranzakciókra kivetett úgynevezett Tobin-adó ötlete már számtalanszor felmerült. A mostani csúcstalálkozón az EU vezetői azt javasolták az IMF-nek, hogy globálisan vezessék be a "szociális adót".

Az adó bevezetésének az a célja, hogy a bankok ne csak a korábbi évek során megszerzett profitból részesedjenek, de a válság terheit is részben levegyék az adófizetők válláról. Az ötlettel először Gordon Brown brit miniszterelnök, valamint Nicolas Sarkozy francia elnök állt elő, de a többi tagállam vezetői is mellé álltak.

Az EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozat-tervezetében az áll, hogy az újabb válságok elkerülése érdekében hatékony kockázatkezelési mechanizmusok létrehozására, továbbá a pénzügyi intézmények és a társadalom közötti társadalmi szerződés megújítására van szükség.

Novemberben a G20-ak találkozóján Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója kijelentette, hogy egy ilyen adófajta bevezetése számos okból nagyon nehéz, gyakorlatilag lehetetlen, hiszen a globális pénzügyi tranzakciókat nagyon nehéz mérni, így ezt az adót nagyon könnyű kikerülni.

Címkék: