Kartell után törvényi szabályozás jöhet a bankkártyapiacon

Pénzcentrum2009. december 9. 09:47

Drasztikusan csökkentené egy tegnap az Országgyűlés elé benyújtott módosító javaslat a kártyakibocsátó bankok kártyahasználat után kapott jutalékát, az ún. interchange díjat.

Az elektronikus fizetések elterjedésének felgyorsítása érdekében a jelenlegi 1-1,2%-os szintről kártya- és tranzakciótípustól függően 0,3-0,8%-ra csökkentené egy módosító javaslat a bankkártyás vásárlások után a kártyakibocsátó pénzintézetnek járó jutalékot - írja a Napi Gazdaság.

Korábban: Fizess bankkártyával! Időt és pénzt is spórolhatsz!

A jelenleg szabályozás nélküli területen idén szeptemberben a Gazdasági Versenyhivatal komoly bírságokat szabott ki a megítélésük szerint 1996 és 2008 között kartellező bankokra. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja törvénymódosítást, most újra egységesek lehetnek a jutalékok, azonban a korábbinál egy jóval alacsonyabb szinten.

Interchange díjról korábban: Titokban kartelleznek a bankok? A GVH letörné a bankközi jutalékokat


GVH bírságról korábban: Félmilliárdos büntiket osztott ki a GVH

Pénzintézetek reakciója: GVH-döntés: mit mondanak a bankok?

A javaslat eltérő díjat állapít meg például a magánszemélyek hitel- illetve betéti kártyás fizetései esetén, és a jelenlegi átlagos díjnak csaknem negyede lenne a bankok jutaléka a közüzemi számlák fizetésekor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A bankok kifogása a javaslat elfogadása ellen, hogy állításuk szerint a mostani 1-1,2%-os jutalék tudja fedezni a kártyakibocsátással és üzemeltetéssel kapcsolatos költségeiket. A jelentősen alacsonyabb szinten maximált díjak pedig azt eredményezhetik, hogy a pénzintézetek felhagynak a kártyakibocsátással.

A MasterCard egy korábbi felméréséből kiderül, hogy a kártyás fizetés bevezetését tervező kereskedők körében mindössze 7% nyilatkozott úgy, hogy a magas kártyadíjak miatt nem vezet be elektronikus fizetési lehetőséget a boltjában. Ezenkívül nem szabad elmenni amellett a tény mellett sem, hogy az interchange díj csupán egy része a kereskedőktől a kártyás tranzakciók után levont összes jutaléknak - írja a lap.

Címkék: