542 ezer ügylet adósa rendelkezik 90 nap feletti késedelemmel

Pénzcentrum2009. november 17. 09:02

A hitelportfolió minőségének megóvása a vállalati és a lakossági üzletágban egyaránt kiemelt jelentőségű a bankok számára. Ennek érdekében a cégekkel szemben időnként drasztikus, a magánszemélyek esetében valamivel puhább módszereket kénytelenek bevetni a pénzintézetek - írja a Napi.

A cégek egy idő után kénytelenek feladni a küzdelmet

A feltételek szigorítása következtében egy cég akkor is a korábbinál rosszabb megítélésé alá eshet, ha végig rendben törleszt. Amikor az adós már képtelen fizetni, akkor az ügy a faktor-, vagy követeléskezelő részleghez kerül, így nem rontja a banki könyveket tovább. Ezek a lépések mérséklik, ugyanakkor tisztítják is a céges hitelállományt.

A lakossági ügyletek terén sem túl fényes a helyzet

A válság hatására a késedelembe eső banki ügyfelek száma megugrott, fizetési képességük és készségük is határozottan csökkent. Egy MNB tanulmány szerint 2008 júniusa és 2009 júniusa között összesen mintegy 25 ezerrel emelkedett meg a 90 napon túli mulasztásban lévő jelzálog-fedezetű ügyletek és mintegy 200 ezerrel az ugyanekkora késedelemben lévő fedezetlen ügyletek száma.

Az idén június végén mintegy 42 ezer jelzálog-fedezetű és körülbelül 500 ezer fedezetlen, nem lezárt ügylet lehetett 90 napos késedelemben a bankok könyveiben. A hitelintézetek jelentős erőfeszítéseket tettek és tesznek jelenleg is a portfóliójuk javítása érdekében.

A bankok a követeléskezelés terén egyéb erőfeszítéseket is tesznek, amit jól mutat, hogy a jelzáloghitelek esetében a korábbi 0-ról 0,7 %-ra, míg a fedezetlen hitelek esetében 0,5 % alattiról 2,5 % fölé nőtt az átstrukturált hitelszerződések számaránya. A bankok igyekeznek megállapodni az adósokkal, mivel a végtörlesztések alakulására vonatkozó adatok alapján a problémás ügyletek hitelkiváltással történő előtörlesztése a korábban tapasztalt mérték 20-30 %-ára esett vissza, a követelésvásárlási piac beszűkült, az ingatlanárveréseknél pedig továbbra is alacsony, 15 % alatti a sikerességi arány - áll az MNB felmérésében.

Címkék: