Kamatot csökkent az OTP! Kik járnak jól?

Pénzcentrum2009. november 11. 12:32

Az OTP Bank két lépésben összesen 1,5 százalékponttal csökkenti a társasházak, lakásszövetkezetek energiatakarékossági beruházásaihoz, illetve egyéb felújításaihoz igénybe vehető Thermo és Stílus hitelkonstrukciók kamatát. A jegybanki irányadó kamatráta legutóbbi változásait lekövető döntés értelmében 2010 januárjától 5 százalék alá csökken az ügyfelek által fizetendő éves kamat. A bank a jövőben egy átlátható szabályrendszer alapján, 60-90 napon belül érvényesíti az MNB-alapkamat változását ezen hitelek esetében.

A legnagyobb hazai hitelintézetnél azon társasházak, lakásszövetkezetek, amelyek nem rendelkeznek elegendő saját forrással energia-megtakarítást eredményező beruházásaikhoz, illetve külső vagy belső felújításaikhoz, már 500 ezer forinttól igényelhetik a legfeljebb 10 éves futamidejű Thermo vagy Stílus hitelt. Az iparosított technológiával épült lakóépületek korszerűsítéséhez az OTP Bank a Panel Plusz Hitelprogram keretében is nyújt kölcsönt. Mind a Thermo, mind a Panel Plusz hitel kapcsolódhat a panelprogram keretében megvalósuló társasházi felújításokhoz.

A Thermo és a Stílus társasházi hitelek kamatát az elmúlt időszak jegybanki kamatváltozásait követően két lépésben, összesen 1,5 százalékponttal csökkenti az OTP Bank. A Monetáris Tanács augusztusi és szeptemberi kamatdöntéseit 2009. november 9-én 1 százalékpontos csökkentéssel érvényesítette a hitelintézet, az októberi jegybanki alapkamat-változtatásnak megfelelő további 0,5 százalékpontos mérséklés pedig 2010. január 4-én lép hatályba.

Mindezen lépések eredményeként a jövő év elejétől, az állami kamattámogatással igénybe vehető Thermo és Stílus hitel ügyfelek által fizetendő éves kamata 4,95 százalékra csökken a futamidő első 5 évében. A bank döntött arról is, hogy a jövőben a jegybanki alapkamat változását szimmetrikus módon - azaz mind csökkentésnél, mind emelésnél ugyanazt a szabályt alkalmazva - 60-90 napon belül érvényesíti ezeknél a konstrukcióknál.

Címkék: