Döbbenetes zuhanás: 25%-ot vártak, 66%-nál tartunk

Pénzcentrum2009. november 3. 12:25

1995 óta először tavaly év vége óta esik a magyar lízingpiac, finanszírozott összegben már 66%-os zuhanásnál járunk. A korábbi várakozásokhoz képest egészen drámaiak a fejlemények: év elején még 25%-os esést várt a Magyar Lízingszövetség, ehhez képest a mostani várakozások szerint év végére -60% környékén állapodhat meg a piac. Bár a lízingszövetség minden tőle telhetőt megtesz a piac fellendítése érdekében, egyelőre csak lassítani sikerült az esést, így a 2008-as szintet valószínűleg csak három év múlva fogjuk újból elérni, a tavalyi 1200 milliárdos finanszírozott összeg helyett idén 450-470 milliárd forintos teljesítményre számíthatunk.

Nem túl rózsás első kilenc hónapot tudhat maga mögött a magyar lízingpiac, ám a trend már megfordulni látszik, a szakma kifele megy a válságból, legalábbis ami a kötésszámot és a volument illeti - jelentette ki Hordós Zoltán, a Magyar Lízingszövetség elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján. Elmondta: a szövetség válaszút előtt állt a tavaszi tisztújítás után, és az a döntés született, hogy a korábbiaknál erősebb érdekvédelmi szervezetként lépjenek fel a szakma érdekében.

Nem csak a magyar lízingpiacot rázta meg a válság, egész Európa óriási zuhanásban van, mégis, Magyarországnál jobban csak Románia és Ukrajna került ki rosszabbul a krízisből a lízingszektorban. Hazánkban a 2008-as év volt az első, amely 1995 óta először csökkenést produkált. Nyugat-Európában 36%-os a visszaesés, a régiónkban 50% feletti. Az ingatlanszegmensben viszonylag jelentős a visszaesés, ám érdekes módon gép- és berendezéslízingben Nyugat-Európa valamelyest nőni tudott.


A magyar lízingpiaci szereplők között érdekes elmozdulás figyelhető meg: egyre több kisebb résztvevő jelenik meg a piacon, tehát elmondható, az első félév trendje, amikor is többen felhagytak egyes lízingtevékenységekkel, megfordulni látszik, illetve már nem jellemző, hogy a legnagyobb piaci szereplők részesedése 20% körül lenne. A piacvezető pozícióért továbbra is a CIB Lízing és a Lombard Lízing küzd egymással, előbbinek ha hajszálnyival is, de ismét sikerült megelőznie versenytársát.


A teljes lízingpiac állapotát mutató adatok egészen elképesztő fejleményekről árulkodnak: 66%-kal kisebb volt a finanszírozott összeg az év első kilenc hónapjában, mint egy évvel korábban. Vannak azonban olyan szegmensek, amelyek viszonylag jól állják a sarat, ennek köszönhetően emelkedett például az ingatlan szegmens piaci részesedése, az átlagnál jobban csökkent azonban a gépjármű-finanszírozás és a berendezési szegmens.

Autófinanszírozásban éves szinten 69% a visszaesés (a penetráció a korábban jellemző 50-55%-ról 30%-ra esett), az új szerződések 80%-kal csökkentek, miközben a gépjármű-értékesítés "csak" 50.2%-kal esett vissza. Flottafinanszírozásban az első kilenc hónap 55, a haszongépjárművek esetében 64, gépek és berendezések esetében 48, az ingatlanfinanszírozásban pedig 75%-os a visszaesés a finanszírozott összeg alapján. A mezőgazdasági gépek viszont növelték részesedésüket, ennek oka egy november végén kifutó államilag támogatott hitelprogram.


A Magyar Lízingszövetség minden korábbinál hatékonyabb érdekérvényesítő munkát végez - hangzott el a szervezet sajtótájékoztatóján, ahol Lévi Gábor főtitkár arról is beszélt, üdvözlendő, hogy nyáron eltörölték az ingatlan visszlízingjét terhelő második vagyonszerzési illetéket (ez várható a gépjármű-lízingben is), ennek köszönhetően ugyanis jelentős forrásbővülés indulhat el a kkv-szektorban. Szintén nyáron fogadták el azt az új szabályozást is, amelynek eredményeképpen megszűnik a lízingcégek hátrányos megkülönböztetése a hitelintézetekkel az értékcsökkenés adóalap-csökkentő elszámolásában. Egyszerűsödtek az illetékmentességi- és kedvezményi szabályok is, ami adminisztrációs könnyebbséget jelent a lízingcégeknek, ráadásul további jogszabályi enyhítés várható.


A PSZÁF által év elején életbe léptetett ún. SREP ajánlás az autólízing-kontstrukciók maximális futamidejének és minimális önrészének szabályozására a lízingszövetség munkájának az eredménye is. A mostani fejlemények is igazolják, hogy jó irányba indultunk el - értékelte Lévai Gábor. Közölte azt is, hogy az EU-s támogatásokkal kapcsolatos szabályozási korlátok lebontásában is értek el eredményeket, ugyanis a támogatások önerejének finanszírozásában a korábbi legfeljebb 2 éves futamidejű lízingszerződésekkel szemben maximum 5 éves lízingkonstrukciókkal is lehet biztosítani az önerőt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2009.09.30 14:05
Botrány az autólízing piacon

További jelentős eredmény, hogy az új, még életbe nem lépett Ptk. biztonságosabb környezetet teremt majd az ügyfeleknek és finanszírozóknak egyaránt. Mint ismeretes, az új törvény már nevesíti a lízinget. Ugyancsak késik a gépjármű zálogjogot olcsóbb és online formában történő bejegyzését lehetővé tevő jogszabály kihirdetése,ám ennek eredményeképp a lízingcégek kockázati költségei jelentősen csökkenhetnek, biztonságosabbá téve a finanszírozást.

Zajlik a fogyasztási hiteldirektíva implementációja a bankokhoz hasonlóan a lízingcégeknél is, ami az ügyféltájékoztatás és a lezárási díjak maximálásán, valamint számos egyéb részletszabályon keresztül szintén jobb helyzetet teremt. Tavasz óta az egyoldalú szerződésmódosítások szabályozása is folyamatban van, a lízingcégek döntő része csatlakozott hozzá.

Az MNB felelős hitelezést célzó javaslataival azonban nem ért egyet a Lízingszövetség: szerintük ez a csomag megfelezné a piacot, ezért is szükségessé vált az intenzív egyeztetés a szabályt kidolgozó felek között. Üdvözlendő viszont, hogy az ügynökök működését is szabályozni kívánja a hazai törvényalkotó, az erről szóló szabályozás kidolgozásában is részt vesz a szövetség. A gépjármű-lízinget érintő változás lesz, hogy megjelenik a visszavett gépjárművek cégautó-adó mentessége: a jelenleg gépjárműadót kell most fizetnie a lízingcégnek, amikor visszavesz egy autót. Ez megszűnik, így a kereskedőkkel azonos megítélés alá esnek majd a lízingcégek.

A Magyar Lízingszövetség elkötelezett a pozitív adóslista bevezetésében is, és jelentős könnyebbséget jelenthet az is, hogy két különböző szoftverfejlesztéssel az ügyfelek kockázatértékelése és a zálogjog online kezelése (a közjegyzői kamarával együttműködésben) is egyszerűbbé, átláthatóbbá válik.

Címkék: