300 lakáshiteles igényelt állami segítséget

Magyar Hírlap2009. október 30. 09:32

Az év elejétől mindössze háromszázan vették igénybe az állami segítségnyújtást, miközben a kereskedelmi bankok százezer esetben egyeztek meg a bajba jutott ügyfeleikkel, akiknek gondjuk akadt a havi részletek fizetésével - írja a Magyar Hírlap.

Enyhítésre szorul az állami lakásmentő konstrukció feltételrendszere, melynek eredeti célja az volt, hogy a munkájukat a válság miatt önhibájukon kívül elvesztőknek az állam garanciát vállalt egy áthidaló kölcsönhöz. Az ügyfél ahhoz a bankhoz fordulhatott, amellyel eredetileg szerződésben állt.

"A statisztikák szerint mindössze 300-an éltek ezzel a segítséggel, ezzel szemben a kereskedelmi bankok saját hatáskörükben több mint 100 ezer bajba jutott ügyfél havi részletét ütemezték át sikeresen" - állapította meg egy ellenzéki politikus.

Az ügyfelek beszámolói szerint a bankokat nem kötelezi semmilyen ügyintézési határidő betartása, a kérelmek ügymenete nincs megfelelően kidolgozva. Így fordulhat elő, hogy míg egy pénzintézet egyik osztálya türelmet kér a bírálatra, addig a behajtási osztály végrehajtással fenyegetőzik.

A tervek szerint a jövőben azok is felvehetnék az áthidaló kölcsönt, akik közös megegyezéssel távoztak a munkahelyükről, az igénylések benyújtási határidejét 2010 végéig meghosszabbítják, bizonyos esetekben pedig a futamidőt is megemelik 96 hónapra.

Címkék: