Megcsúsztak a hitelkártyások

Világgazdaság2009. szeptember 9. 08:32

Szaporodnak a csúszásban lévő hitelkártyaadósok a hazai bankoknál is a válság egyik következményeként, bár a portfólió romlásának mértéke még jól kezelhető.

A Budapest Banknál közöltek szerint számottevő változás a visszafizetéssel elmaradt hitelkártyás ügyfelek számában tavaly ősz, vagyis a forint árfolyamának drasztikus csökkenése óta figyelhető meg. Az összefüggés ott keresendő, hogy a hitelkártyás ügyfelek jelentős része más - jellemzően külföldi valutában denominált - hitellel is rendelkezett, melyek magasabb törlesztőrészlete miatt a hitelkártya-tartozást már nem tudta kiegyenlíteni - írta a Világgazdaság.

Az első alkalommal késedelembe esők számának növekedését tapasztalta az Unicredit is, akiket viszont azonnal értesítenek is a tartozásról. A csúszásban lévő adósok számának növekedése ellenére az ügyfelek kártyahasználati szokásai nem változtak jelentősen: a Budapest Banknál 60, a K&H-nál 40 százalékos a kártyakihasználtság. Az ügyfelek többsége továbbra sem használja ki az ingyenes kamatperiódus adta lehetőségeket, az Ersténél minden negyedik adós fizeti vissza a teljes tartozását a határidőig, míg a Budapest Banknál ez az arány 10 százalék.

Címkék: