Jelzálogot a lakásra, de gyorsan! Mit tudnak a bankok?

Pénzcentrum2009. augusztus 11. 05:55

Forint, euró és svájci frank ajánlatok A válság mélyülésével a lakáshitel áradat utolsó hullámai is lecsendesedtek, de vajon mi a helyzet a szabad felhasználású jelzáloghitelek piacán? A Pénzcentrum ezúttal azt vizsgálta, hogy milyen ajánlatok közül válogathat az, aki ingatlannal már rendelkezik, de sürgősen pénzre lenne szüksége. Egy csokorba gyűjtöttük a legkedvezőbb jelzáloghitel ajánlatokat.

A bankok hitelezési politikája jelentősen átalakult az elmúlt egy évben. Míg korábban gyakorlatilag elég volt egy bank által elfogadható ingatlanfedezet és már be is lehetett nyújtani a hitelkérelmet, addig manapság a pénzintézetek már komoly hangsúlyt fektetnek a jövedelemigazolásra is.

Forinthitelek: csak álom az egyszámjegyű THM

A legkedvezőbb forint alapú jelzáloghitel ajánlatot a devizahitelezésből kivonult K&H Bank tette, amely 16,27 %-os THM és 63 913 forintos induló törlesztőrészlet mellett kínál 5 millió forintot 20 évre. Őket követi az AXA és az Allianz Bank. A sort az OTP zárja 20 % feletti teljes hiteldíj-mutatóval és közel 79 ezres havi részlettel.

Megjegyzés: a K&H Bank által megadott törlesztőrészletek legalább 100 ezer forint havi jövedelem átutalás esetén érvényesek.

A 10 milliós ajánlatok tekintetében megegyezik a bankok sorrendje az előzőekkel. Érdekesség, hogy a dobogós AXA Banktól alacsonyabb törlesztőrészletet a Budapest Bank és a Raiffeisen Bank is. A magasabb THM arra utal, hogy ezek a pénzintézetek magasabb egyszeri induló költségeket számolhatnak fel, mint a versenytárs.

Euró alapú jelzáloghitelek: érintetlen maradt a 10 %-os álomhatár

Euró alapon öt hazai pénzintézet tett ajánlatot, ezek közül THM alapján a Raiffeisené bizonyult a legkedvezőbbnek. A második helyen az OTP Bank végzett 10,64 %-os hiteldíj-mutatóval és 48 510 forintos havi részlettel, harmadik lett az AXA Bank.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 10 milliós ajánlatoknál ebben az esetben is változatlan a sorrend, százezer alatti havi részletet ugyanakkor csak hárman kínálnak. Az AXA ajánlata havi részletben, az Allianz Banké THM tekintetében bizonyult a legborsosabbnak.

Frankhitelek: hárman maradtak talpon

Frankhitelt az AXA, az Allianz és a Budapest Bank kínál, utóbbi pénzintézetnél jelenleg is 98 %-ra tehető ezek aránya az összes igénylésen belül. Mindent egybevetve az AXA frankhitele végzett az élen az abszolút kategóriában, a 8,84 %-os THM-mel egyetlen pénzintézet sem tudta tartani a lépést.

A 10 milliós ajánlatok között is az AXA Bank végzett az élen, őket követi az Allianz és a Budapest Bank. A részletek tekintetében a havi 11,5 ezer forintos eltérés a bankok között mindenképpen megfontolandó.

Allianz, Axa, Budapest Bank, K&H

Címkék: