Túl van a nehezén Kelet-Közép-Európa

Pénzcentrum2009. augusztus 10. 12:32

A gazdasági válság nehezén túl van Közép- és Kelet-Európa. Bár az országok számára még mindig fennállnak bizonyos kockázatok, az IMF és az Európai Unió segítségével a regionális összeomlás veszélye elhárult.

A régióban még mindig magas a munkanélküliség, a költségvetés hiánya, s a gazdasági teljesítmény sem fog egyhamar visszaállni a válság előtt tapasztalt szintekre az országokban. Ugyanakkor jó jel, hogy a külföldi befektetők, akik 2008 őszén fejvesztve menekültek a piacokról, most egymást túllicitálva próbálják meg magukat újra bevásárolni a közép- és kelet-európai tőzsdékre.

De a devizák árfolyamának alakulása is bíztató: a tavaly őszi mélypontok óta a lengyel zloty és a magyar forint egyaránt 19 százalék körüli nyereséget produkált, a cseh korona 16 százalékot emelkedett. És még mindig van hová emelkedniük, hiszen a cseh korona 9, a forint 14, a zloty pedig 22 százalékkal marad el történelmi csúcspontjától az euróval szemben.

A Reuters által megkérdezett elemzők a következő hat hónap során elsősorban a lengyel zlotyra szavaznának, mivel az ország relatíve nagy belső gazdasága jelentős erőt biztosít számára a talpraálláshoz, szemben az exportra termelő magyar és cseh gazdasággal, ahol éves szinten kétszámjegyű volt az ipari termelés visszaesése az elmúlt hónapok során.

Természetesen maradtak még kockázatok a rendszerben. Egyrészt az exportra termelés csak akkor indulhat meg a régióban ismét, ha a célországok (jellemzően a nyugati EU-tagállamok) ismét kinyitják a pénztárcájukat és elkezdenek vásárolni. Ennek következtében a munkanélküliség még valószínűleg egy darabig, akár egy évig is növekedni fog. Termelés nélkül a költségvetési deficitek lefaragása is lassabban haladhat a vártnál, s a fájdalmas kiigazító lépések ellenére is csak 2011 körül indulhat meg egy stabil pályán a növekedés.

Címkék: