Csekkbefizetés másképp: ha unod a sorban állást

Pénzcentrum2009. július 21. 05:55

A postaládákat havonta elárasztó közüzemi számlák, és egyéb szolgáltatások után kiküldött sárga csekkek miatt sokan még ma is órákat állnak sorban a postahivatalokban, holott létezik nem egy, sokkal kényelmesebb módja is számlák kiegyenlítésének.

Hagyományos, postai befizetés

Ez talán a legvesződségesebb formája a csekkbefizetésnek: először is szinte mindenki napokig, vagy akár hetekig pakolgatja egyik táskájából a másikba, közben összegyűri, lekávézza, legrosszabb esetben még el is veszíti a csekkeket. Ha el is jut vele a postáig, akár órákig is sorban állhat velük, hiszen a jegybank becslései szerint mintegy 500 millió perc sorban állással jár a társadalomnak a csekkfeladás, ami egy főre hozzávetőleg egy óra postán veszteglést jelent.

De nem csak a cipőtalpköltség, és az elvesztegetett idő az ára ennek a fizetési módnak, hiszen a szolgáltatók csekkenként fizetnek egy bizonyos összeget a Magyar Postának, amit természetesen ránk, fogyasztókra hárítanak. A készpénzfelvétel szintén pénzbe kerül, ha idegen automatát használunk, akár több száz forintot is felszámíthat a bank tranzakciónként. Egyszóval a sárgacsekk-feladás korántsem ingyenes.

Banki eseti átutalás

Akik unják a postai sorban állást, vagy nem szeretnek ATM-ből készpénzt felvenni, a legegyszerűbben átutalás formájában rendezhetik tartozásukat. Ez történhet bankfiókban, de online módon is - utóbbi esetén természetesen netbank szolgáltatásra is szükség van.

A fióki átutalásnak számlacsomagonként eltérő tranzakciós díja van, csakúgy mint az online változatnak, ugyanakkor jelentős időt megspórolhatunk vele. Online átutalás esetén nem kell mást tennünk, mint sárga csekken a "számlatulajdonos számlaszáma, neve" rovat megfelelő adatait beírni a kedvezményezett számlaszáma és neve mezőbe, valamint megadni az átutalandó összeget. Nagyon fontos azonban, hogy az átutalás közlemény rovatát kitöltsük! Ide a sárga csekk közepén található "befizetőazonosító" számot kell beírni, ami az ügyfél adott szolgáltatónál való azonosítását szolgálja.

Csoportos beszedés

A rendszeresen jelentkező számlák - így a közműszolgáltatók, a telefontársaságok, az internet- és kábeltévé-szolgáltatók számlái, a különböző biztosítási díjak, hiteltörlesztők, lakbér, vagy közös költségek - esetében még az eseti átutalásnál is egyszerűbb megoldást jelent a csoportos beszedési megbízás, ahol az ügyfél egyszerre szerződik a szolgáltatóval és a számlavezető bankjával, melyben egyrészt meghatalmazza a szolgáltatót, hogy bankszámlájáról leemelje az éppen esedékes számla összegét, ugyanakkor engedélyt ad számlavezető bankjának, hogy ezt a szolgáltató részére lehetővé tegye.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ehhez tehát mindössze egy bankszámlával kell rendelkeznünk, valamint felhatalmazást kell adnunk bankunknak, amit megtehetünk a bankunknál személyesen, vagy ha netbankkal rendelkezünk, akkor online módon is. Egyes bankoknál telefonon keresztül is lehet megbízást adni.

Fontos tudni, hogy beszedési megbízást nem csak az adott szolgáltatás fogyasztója, vagyis a fizetésre kötelezett adhat, illetve teljesíthet, hiszen előfordulhat az is, hogy a házastárs, vagy szülő bankszámlájáról történik a beszedés.

Persze a bankszámlán mindig kell, hogy elegendő fedezet legyen, hiszen részteljesítésre nincs mód, vagyis ha nincs elég pénzünk a teljes számla kiegyenlítésére, a bank megtagadja a teljesítést. De mi magunk is letilthatjuk a terhelést, ha vitatjuk a beszedés összegszerűségét - már ha erről még a tranzakció előtt értesülünk, ugyanis a most érvényes jogszabályok nem kötelezik a bankokat arra, hogy a számlánk terhelése előtt tájékoztassanak bennünket. Egyes pénzintézetek azonban sms-t küldenek, mielőtt átutalnák az összeget a beszedőnek, így még lehetőségünk nyílik a letiltásra.

Más a helyzet a beszedőre vonatkozó előírásokkal: a terhelés előtt 6 nappal ugyanis köteles a számláját eljuttatni számunkra, amiből mindenképp értesülünk az összegről, és még kifogással élhetünk.

Ősszel azonban még több biztosíték lép majd életbe, ami a fogyasztókat védi majd a kifogásolható számlák kiegyenlítésével szemben. November elsején lép életbe az új pénzforgalmi szolgáltatásokat szabályozó irányelv, melynek értelmében az ügyfél a szokatlan mértékű terhelést utólag is visszakérheti majd saját bankjától, méghozzá a beszedő bevonása nélkül. Minden olyan esetben alkalmazható lesz a visszatérítés, amikor a tranzakció pillanatában a konkrét összeg még nem ismert, vagyis ide tartoznak az egyes bankkártyás műveletek - pl. szállodaszámla-előleg terhelése bankkártyára- és a csoportos beszedés is.

Címkék: