Még tart a hitelkártya-kínzás: faragják a kereteket

Pénzcentrum2009. július 15. 11:02

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve legfrissebb statisztikái szerint tovább csökkent az amerikaiak folyószámlahitel és hitelkártya adóssága.

A kiigazított áprilisi és a frissen közzétett májusi adatok szerint még mindig tart a háromnegyed éve kezdődött lefelé irányuló tendencia a folyószámlahitel és a hitelkártya adósságok tekintetében.

A folyamat lassult az elmúlt három hónapban, de fellendülésre csak azok az optimista szakértők számítanak, akik szerint 9 hónapos nadrágszíj meghúzás után jönnie kell a talpra állásnak.

Egy hónap alatt újabb 2,9 milliárd dollárral nyirbálták meg a hitelkereteket, ami nagyban a jövedelmi viszonyok kedvezőtlen változásának, részben a bankok óvatosabb hitelezési politikájának tudható be. A tavaly ősszel mért csúcshoz képest már közel 50 milliárd dollárral csökkent az adósságállomány.

A legfrissebb adatok szerint május végén összesen 928 milliárd dollárral tartoztak az ügyfelek, ami éves szinten 3,7 %-os csökkenésnek felel meg. Egy hónappal korábban a szűkített hitelkeret megújítások következtében még közel 9 milliárd dollárral csökkent az adósságállomány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az összes lakossági tartozás közel 85 %-át a hitelkártyák teszik ki, a fennmaradó 15 %-ba tartoznak a népszerű bevásárló- és tankoló-kártyák is.

Címkék: