Elkerülte a takarékokat a bankok profitvesztése: mi a recept?

Pénzcentrum2009. július 14. 08:47

A takarékszövetkezeteknél ebben az évben éppen a tradicionálisan erős lakossági betétgyűjtés területén érzékelhető csökkenés, háztartási betétállományuk ugyanis májusra csaknem 4 %-kal volt alacsonyabb az év végi szintnél - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) legfrissebb adataiból.

A betétgyűjtés terén a kereskedelmi bankok sem igazán remekeltek májusban, de itt az állomány így is majdnem 1 %-kal bővült. Úgy tűnik, hogy a takarékok nem igazán tudták kihasználni a válság hatására fokozódó megtakarítási kedvet. Ennek oka nyilvánvalóan részben az lehet, hogy a takarékok érzékelhetően kevésbé szálltak be a betéti kamatok terén kialakult versenybe.

Más téren is mintha külön pályán versenyeznének, mint a bankok, a jövő pedig akár igazolhatja is az eltérő stratégiát. A hitelezés ugyanis növekedést hozott a takarékoknál 2008-hoz képest az idei első öt hónapban. A céges hitelállomány ebben az időszakban 4 %-kal bővült, szemben a kereskedelmi bankoknál tapasztalható 0,3 %-os visszaeséssel.

A magánszemélyek is több kölcsönhöz jutottak, bár az 1,1 %-os növekedés legfeljebb a kereskedelmi bankoknál kimutatott 1,8 %-os csökkenéshez képest érdemel akár említést is. Az értékeket persze jelentősen befolyásolja, hogy a takarékoknál minden téren sokkal alacsonyabb a deviza aránya, az állomány alakulása tehát kevésbé kitett az árfolyamoknak.

A takarékok tavalyi auditált eredménye (amit most tett közzé a PSZÁF) a 2008. évinél 4,9 %-kal lett kisebb, miközben a kereskedelmi bankoknál a profitvisszaesés 21,9 %-os volt.

Címkék: