Fájhat a hiba: újabb figyelmeztetést kaptak a bankok

Portfolio2009. július 7. 08:21

Reprezentatív felmérést végzett tíz hitelintézetnél a PSZÁF a banki ügyfelek pénzügyi adatairól harmadik fél részére kiadott banki igazolások kiállításának gyakorlatáról, melyet azok adattartalmának, pontosságának és megbízhatóságának megismerése és az igazolások kiállításából fakadó kockázatok feltárása indokolt. Az eredmények alapján a PSZÁF figyelmeztet: a részleges vagy hibás adattartalmú banki igazolások súlyos kockázatok hordozói lehetnek.

A Felügyelet vezetői körlevele így fogalmaz: "a részleges, vagy hibás adattartalommal kiadott banki igazolások a Felügyelet álláspontja szerint súlyos kockázatokat eredményezhetnek, ugyanis a részlegesen, vagy hibásan kiadott igazolás birtokába kerülő kérelmező adott esetben maga is hibás gazdasági cselekményt rögzíthet, vagy hajthat végre."

A PSZÁF szerint ezen igazolások adattartalma igen gyakran máshonnan be nem szerezhető, más forrás útján nem ellenőrizhető, ezért az igazolások kiállítása fokozott felelősséget ró a hitelintézetekre. Felszólítja ezért a hitelintézeteket, hogy pontosan, hiánytalanul és teljes körűen adják ki az igazolásokat a törvény szövegének megfelelően, hogy a kérelmezők a "valódiság", a "tartalom elsődlegessége a formával szemben", és a "lényegesség" elvének megfelelően járhassanak el, amint azt a számviteli törvény is megköveteli tőlük.

A fentiek érvényesülése érdekében a PSZÁF kívánatosnak tartja, hogy erről a bankok belső ellenőrzése is rendszeres vizsgálatokat végezzen.

Címkék: