Fizet a bank, csak vidd el a hiteled máshová!

Pénzcentrum2009. június 24. 11:02

Szerencsésnek érezhetik magukat azok a brit lakáshitel adósok, akik jelentős engedményben részesülhetnek, amennyiben kiváltják és átviszik a hitelüket egy másik bankba. Az akció keretében több bank a fennálló tőketartozás 20 %-át (maximum 25 ezer fontot) engedi el, csak vigye el a hitelét az ügyfél.

A brit hitelintézetek közül néhányan "nagytakarítást" végeznek, melynek középpontjában a bank könyveinek kozmetikázással történő megtisztítása áll. A hitelezők hajlandóak lemondani a tőketartozás egy részéről, amennyiben a - jellemzően negatív tartományban (akiknek a lakásárak csökkenése miatt magasabb a fennálló tartozásuk, mint a fedezetként felajánlott ingatlan értéke) tartózkodó - ügyfelek elviszik a hitelüket.

A bankokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, többen (GMAC, Advantage, Edeus) akár 25 ezer fontot (8,2 millió forintot) is hajlandóak elengedni az ügyfelek tőketartozásából, csak tűnjenek el a portfólióból a rossz (hitel/fedezet aránnyal bíró) hitelek. Az akcióhoz többen is csatlakoztak, de vannak hitelintézetek, melyek óvatosabb intézkedéseket vezettek be (Mortgage Express, Bradford & Bingley). Ahol nem engednek a tartozásból, ott a hitelkiváltáshoz kapcsolódó díjakról mondanak le.

A lakásárak csökkenése miatt a hitelkiváltás a legtöbb esetben csak előtörlesztéssel vagy pótfedezet bevonásával lehetséges. Erre jelen körülmények között nem képesek az ügyfelek, ezért a bankok a későbbi veszteségek elkerülése érdekében inkább már most lemondanak a tőketartozás egy részéről, csak le tudják zárni az ügyletet.

Az alacsony kamatoknak köszönhetően vélhetően sokan élnek majd a kedvező lehetőséggel és átviszik a hitelüket egy másik bankba.

Címkék: