Megmentheti az életed az UV-B sugárzás

Pénzcentrum2009. június 22. 15:32

Múlt héten egészen extrém UV-B sugárzási adatokat mértek Magyarországon. Bár a leégések idővel komoly bőrbetegségek alapjaiul szolgálhatnak, az UV-B sugaraknak van néhány kifejezetten előnyös tulajdonsága is.

Miközben egyedül Magyarországon évi körülbelül ötezer bőrdaganatos megbetegedést regisztrálnak a túlzott UV-B sugárzásnak köszönhetően, addig az Egyesült Államokban épp az áldásos hatásait vizsgálják egyes orvosok. Az új típusú (leánykori nevén sertés-)influenza vírusa ugyanis nagyon hasonlatos az 1918-19-es influenzajárvány kórokozójához, az A/H1N1-hez. Akkor 675 ezren haltak meg az országban a fertőzés következtében, igaz nem elsősorban a vírustól, hanem a legyengült szervezetet megtámadó bakteriális tüdőgyulladástól.

A halálesetek előfordulási valószínűsége azonban jelentős eltérést mutat geográfiailag. A texasi San Antonioban mindössze 0,78 haláleset történt 100 megbetegedésenként, míg a connecticuti New Londonban 3,14. A kutatás megállapította, hogy igenis van összefüggés a napsugárzás és a halálesetek száma között, mivel az UV-B sugárzás D-vitamint termel a szervezetben, ami segít csökkenteni a tüdővész elkapásának esélyeit.

Címkék: