Június 30-áig lehet benyújtani a "régi" támogatott hitelt

Pénzcentrum2009. június 19. 09:47

Az OTP Bankhoz benyújtott támogatott lakáshitel-kérelmek száma többszörösére növekedett a 2009 elején tapasztaltakhoz képest, és jelenleg átlagosan duplája a devizaalapú hitelre vonatkozó kérelmek számának.

Ezt a bank a futó akciónak, az erősebb szezonális hatásoknak, de a lakástámogatásokkal összefüggő híreknek is betudja. Mint elmondták: a jelenlegi lakástámogatási rendszerhez az igényléseket június 30-áig lehet benyújtani, így az utolsó napokban is várható további jelentős érdeklődés.

A Budapest Bank (BB) az utóbbi 3 hónapban kismértékű növekedést érzékelt a támogatott hitelt és támogatást igénylő ügyfelek arányában az előző hónapokhoz képest. A jelzáloghiteleknél a magas forinthitel-kamatok továbbra sem versenyképesek a devizahitelekkel, így a kihelyezéseknél csak a devizák közötti átrendeződésre számítanak, az euró térnyerése mellett a svájcifrank-kihelyezések aránya csökkenhet.

Az Erste szakértője elmondta, hogy érzékelnek némi felfutást a támogatott hiteleknél, amire fel is készültek. Nagyon sajnálják, hogy a hírek szerint megszűnik majd ez a lehetőség, ami tényleges alternatívát jelentett a devizahitelezés mellett. A további kilátások azonban csak a kormány új támogatási tervei megismerése után ítélhetők meg.

Bár az utóbbi időben újra előtérbe került a támogatott konstrukciók szerepe, a támogatások megszüntetésével az MKB nem tartja valószínűnek, hogy az utolsó pillanatban jelentősen megnőne a benyújtott kérelmek száma. Az érdeklődés valóban emelkedett, de a ténylegesen megvalósult ügyletek száma ezt alig tükrözi. Ennek oka, hogy a támogatásokat és támogatott hiteleket július 1-jéig is csak azok fogják igényelni, akiknek a közeljövőre vonatkozó terveiben korábban is szerepelt a lakásvásárlás. A jelenség emiatt legfeljebb csak egyfajta "torlódást" jelenthet az ügyletek számában.

Címkék: