A zsebükhöz kaptak az amerikaiak: 2012-re jöhet a fordulat

Pénzcentrum2009. június 2. 11:02

Az amerikaiak kártyahasználati szokásait bemutató legfrissebb elemzés szerint a válság hatására az emberek óvatosabban nyúlnak a hitelkártyájukért, helyette többen a betétkártyával történő fizetést választják a pénztáraknál.

A hitel- és betétkártya használat 2008-as alakulását alapul véve a tengerentúli szakértők azt valószínűsítik, hogy 2012-re a betétkártyák lekörözhetik a hitelkártyákat, ami a leggyakrabban használt fizetési módozatot illeti.

A 2004-től eltelt időszakban a Visa és MasterCard hitelkártyákkal kiegyenlített vásárlások összege 1000 milliárd dollárról 40 %-kal 1400 milliárd dollárra emelkedett, miközben a társaságok betétkártyáival kifizetett számlák végösszege 500 milliárd dollárról 120 %-os ugrást követően 1100 milliárd dollárra növekedett.

Az elmúlt év legkritikusabbnak tartott utolsó negyedévében a hitelkártyás vásárlások összege 8 %-kal csökkent, míg a betétkártyás tranzakciók 6 %-kal bővültek. A hitelkártyások közül az alacsonyabb hitelkeret, a magasabb kamatok és díjak következtében egyre többen kénytelek átpártolni a betétkártyák használatára.

Címkék: