Tesztelték a magyar bankokat: érdekes eredmények

Pénzcentrum2009. május 25. 08:17

Ismét tesztelte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az uniós hiteleket, forgóeszköz-kölcsönöket közvetítő pénzintézeteket, szervezeteket. A korábbiaknál jobb eredmények születtek.

Egyre kevesebb bank ajánlja ugyanis a saját termékeit a támogatott konstrukciók helyett, ráadásul az ügyintézők is alaposabb tájékoztatást tudnak adni, mint pár hónapja.

A kormány tavaly novemberben bejelentett intézkedései között szerepeltek azok a kedvezményes hitelek, melyek az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül uniós forrásokkal kívánja segíteni a vállalkozásokat. Az NFÜ immár harmadjára teszteli a pénzintézeteket arról, mennyire szívesen ajánlják az uniós hiteleket.

Az NFÜ ellenőrei két hét alatt személyesen 706, telefonon 770 alkalommal keresték meg a termékek közvetítésében részt vevőket: 13 országos hálózattal rendelkező bankot és nem hitelintézeti pénzügyi vállalkozást, két regionális hálózattal rendelkező hitelintézetet, valamint kilenc megyei vállalkozásfejlesztési alapítványt és négy takarékszövetkezeti csoport irodáit.

A tapasztalatok szerint minél nagyobb egy pénzintézet, annál több saját terméke van, azaz a mikrohitellel szemben több lehetőséget is fel tud ajánlani. Volt bank, ahol a megkeresések 90 százalékában nem ajánlottak mást a mikrohitellel szemben, máshol 16, 18 vagy éppen 32 százalékában viszont igen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A májusi felmérés eredményei szerint az Új Magyarország Mikrohitel, az Új Magyarország Kis- és Középvállalkozói Hitel, valamint az Új Magyarország Forgóeszközhitel egyre szélesebb körben érhető el. A mikrohitel esetében például a tájékoztatás mennyisége és minősége minden korábbi szintet meghaladt valamennyi közvetítő körében.

Címkék: