Mindjárt itt az új kétszázas

Pénzcentrum2009. május 25. 09:32

Június 15-től kezdi el kibocsátani a bankjegyeket felváltó, új kétszázforintos pénzérméket a jegybank. Az új kétszázasból eddig több mint húszmillió darabot gyártott a Magyar Pénzverő Zrt.

A tervek szerint összesen 71 millió darab új kétszázas készül. Egy érme előállítása harminckét forintba kerül, ebből huszonkettő az alapanyag, tíz forint a megmunkálás költsége. A bankjegy érmére cserélése mellett elsősorban a költségcsökkentés és a praktikum szól, de az is fontos szempont volt, hogy a lakosság -a későbbi euróbevezetés miatt- hozzászokjon a magasabb értékű érmék használatához.

Az új kétszázforintos érme bimetál, azaz két eltérő - kívül sárga, belül ezüstszínű - fém ötvözetéből készül. A pénzverdébe Dél-Koreából érkeznek az előre gyártott és összeszerelt bimetál fémlapkák, amelyekre az érmék elő- és hátlapját verik. Az érmén a Lánchíd látható, amelyet - a forint története során először - a lakosság választhatott ki. Az érméről már a gyártás előtt egyeztettek minden érintettel, köztük a Vakok és Gyengénlátók Egyesületével, valamint a pénzautomaták üzemeltetőivel. A BKV és a parkolási társaságok a próbaveretből és a forgalomba kerülő érmékből is kaptak a gépek átállításához.

Címkék:
százforintos,