Szocpol LAST MINUTE: a szakértő válaszol!

Pénzcentrum2009. május 21. 05:55

Portfolio Money: rendet teszünk a fejekben 2009. július elsejével elbúcsúzhatunk a köznyelvben csak szocpolnak nevezett lakásépítési (-vásárlási) kedvezménytől és az államilag támogatott forinthiteltől. A támogatások felfüggesztéséig ugyan még több mint egy hónap áll rendelkezésre, de az igényléshez szükséges papírok összegyűjtése miatt igencsak kell iparkodni azoknak, akik nem szeretnének lemaradni a kedvezményekről. Szakértőket kérdeztünk!

Portfolio Money: Szklenár Beáta hitelezési vezető

Pénzcentrum: Emelkedett-e az érdeklődők száma a szigorítások hírére?


Szklenár Beáta


Szklenár Beáta: A szigorítások határidejének közeledtével határozottan megnőtt az érdeklődők száma. Az ügyfelek kérdéseiből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a megnövekedett érdeklődés a támogatások megszűnésének köszönhető.

Pénzcentrum: Sokan az utolsó pillanatra hagyták a támogatások igénybevételét, de vajon mennyire vannak tisztában például a szocpol igénylési feltételeivel?

Szklenár Beáta: Sajnos szinte semennyire, de ez nem akkora baj, mert mi, az irodában dolgozó tanácsadók azért vagyunk, hogy megválaszoljuk a kérdéseiket és feltárjuk a lehetőségeiket. A nagyobb baj az, hogy most sokan fals információkat kapnak önjelölt hitelközvetítőktől, ami megnehezíti a helyzetet. Elég sok idő megy el azzal, hogy rendet tegyünk a fejekben.

Korábban:
Már csak 71 napig lehet szocpolt és támogatott hitelt igényelni! - interjú Szklenár Beátával, a Portfolio Money hitelezési vezetőjével (X)

Pénzcentrum:
Mi lehet a legkésőbbi időpont, amikor még reális esély van a dokumentáció összeállítására (adásvételi, jövedelemigazolás, szocpol papírok) és a hitelkérelem benyújtására?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szklenár Beáta: Véleményem szerint reálisan körülbelül június közepéig van még időnk, mert a különböző nyilatkozatok, igazolások beszerzése nem megy egyik napról a másikra. Sokszor akár két hét is elmehet ezek összegyűjtésére. A szükséges dokumentumok teljessége nélkül pedig, főleg ha szocpol is kapcsolódik hozzá, felesleges beadni a hitelkérelmet. Természetesen, ha "csak" tegyük fel, hogy egy közüzemi számla hiányzik, az nem olyan nagy gond, de ha a jegyzői igazolás nincs meg, amiben a jegyző azt igazolja, hogy az érintett jogosult az állami támogatásra, akkor nem tudjuk elindítani a kérelmet.

Duna House: valaki autóhitelt törlesztene a szocpolból

Címkék: