Mikor szaladt el a ló a devizahitelekkel?

Pénzcentrum2009. április 24. 16:02

Miközben drámaian csökken a kihelyezett jelzáloghitelek állománya, ugrásszerűen emelkedhet a késedelmes ügyfelek száma. A szigorúbb feltételeknek csak kevesebb igénylő képes megfelelni, a családi kasszák zsugorodása pedig tovább csökkenti a hitelfelvételi kedvet.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint egy év alatt a tizedére csökkent a kihelyezett jelzáloghitelek állománya. A korábbi évek dinamikája a válság hatására előbb megtorpant, majd mélyrepülésbe kezdett a hitelezés.

A kereslet és a kínálat egyaránt szűkült, az eladósodás veszélye sokakat tántorít el a hitelfelvételtől. A borús jövedelmi kilátások és az előzetesen kalkulált szinttől magasabb törlesztőrészletek réme érzékenyen érintette a magyar háztartásokat.

A devizahitelektől egyre többen tartanak, ezért a magasabb kamatok ellenére sokan a kevésbé kockázatos forinthiteleket választják. A bankok közötti hitelverseny alábbhagyott, a kockázatok emelkedése óvatosabb finanszírozási gyakorlat bevezetésére késztette a pénzintézeteket.

A lakossági hitelek állományát tekintve 2003-ban alig 5 %-os részt képviseltek a devizahitelek, ami öt év alatt a 14-szeresére, 70,2 %-ra nőtt. Az új kihelyezések tekintetében tavaly elsősorban a frankhiteleknek köszönhetően a 90 %-os devizaarányt is elértük. Az árfolyamok változékonysága és a magasabb részletek a késedelmes ügyfelek számának emelkedését vetíti előre.

Címkék: