Súlyos milliókat kell letenni egy lakáshitelért!

Világgazdaság2009. április 20. 08:45

Folyamatosan szigorítják a bankok a lakáscélú kölcsönök feltételeit, ráadásul a kormány júliustól eltörli az önerőként is felhasználható szocpolt is. A legmerészebb hitelintézet még a menekülési érték 85 százalékáig finanszírozza ugyan a lakásokat, a legóvatosabb azonban devizahitelnél már csak a hitelbiztosíték 55 százalékáig ad kölcsön.

Az elvárt minimális önrész a fedezetül felajánlott ingatlan forgalomképességétől is függ, vidéken például nagyobb önerőt kérhetnek a bankok. A feltételek szigorodása miatt egyre többen próbálnak pótfedezet bevonásával lakáshitelhez jutni. Ők sem tolonganak azonban a fiókokban, ezért újabban már csak néhány milliárd forintnyi lakáshitelt helyeznek ki havonta a bankok a korábban megszokott 60-80 milliárd helyett.

A bankok többsége szerint nem is várható enyhülés a közeljövőben. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi felmérése szerint a megkérdezett piaci szereplők mindegyike szigorította a lakáscélú és a fogyasztási kölcsönök feltételeit a tavalyi év második felében és az idei évre is további szigorításokat tervez. Ezek elsősorban a nem árjellegű feltételekben - tehát a minimális hitelképességi szint és a minimális havi törlesztőrészlet megemelésében, a havi törlesztő és a fizetés arányának, valamint a hitelfedezeti arány csökkenésében lesz tetten érhető.

Címkék: