Tőzsdére megy a Skype

Pénzcentrum2009. április 15. 09:22

Az eBay tegnap este bejelentette, hogy elsődleges részvénykibocsátás keretein belül leválasztja a Skype-ot, amit még 2005-ben vásárolt meg a 2.6 milliárd dollárért.

Több mint három éve van a Skype az eBay tulajdonában, azonban ez idő alatt az online aukciós cégnek nem sikerült üzleti modelljébe integrálnia a vállalatot. A tulajdonosok nyomást gyakorolnak a társaságra, hogy alapvető tevékenységeit helyezze előtérbe.

"A Skype önmagában egy kiváló cég erős fundamentumokkal és erőteljes növekedéssel. Ugyanakkor tisztán látszik, hogy a Skype csak limitált szinergiahatásokat biztosít az eBay-jel és a PayPal-lal." - olvasható a közleményben.

A Skype a tavalyi évben 551 millió dolláros bevételt ért el, amely a 6%-a volt az eBay teljes bevételének. Az eBay múlt hónapban tartott elemzői konferenciáján azt nyilatkozta, hogy várakozásai szerint 2011-ben a cég bevétele átlépi az 1 milliárd dollárt.

Az eBay közleményében tudtatta, hogy az IPO a jövő év első felében zárulhat le, a pontos időzítés függ a piaci környezettől is. A The New York Times információi szerint a Skype alapítói keresték a finanszírozási forrásokat, hogy visszavásárolják a céget.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eBay 2005 végén 2.6 milliárd dollárért vásárolta fel a céget és 2 évvel később 1.4 milliárd dolláros goodwill-leírást szenvedett el miatta.

A portfoliótisztítás már hónapok óta folyik a társaságnál, a cég ugyanis minden üzletágát felülvizsgálta, hogy mennyire illeszkedik fő tevékenységi körébe. A Skype leválasztásával kapcsolatos hír előtt egy nappal tette közzé a cég, hogy egy kisebb, korábban felvásárolt vállalatot értékesített: a StumbleUpon keresőt, amit alapítói vettek meg.

A hírre 3%-kal menetelt felfelé az eBay árfolyama tegnap, a zárás utáni kereskedésben.

Címkék: