Az egyik bank lépett: feltámadt a magas finanszírozású lakáshitel!

Pénzcentrum2009. április 14. 11:00

A hitelválság kiváltó okai között gyakran emlegették a magas finanszírozású és az önerő nélküli jelzáloghitel konstrukciókat, különösen a kettő kombinációját. A válság beköszöntével a bankok visszavonulót fújtak, a finanszírozási feltételek jelentősen szigorodtak. A monetáris intézkedések, a pénz- és ingatlanpiacon végbemenő változások hatására az egyik brit bank lépett egy merészet!

A HBSC szóvivője megerősítette, hogy a pénzintézet egy 1 milliárd fontos hitelprogramot indít, melynek keretében az ügyfelek számára újra elérhetővé válnak a magas finanszírozási arány mellett folyósított jelzáloghitelek. A konstrukció igénybevételéhez elegendő a 10 %-os önrész, a bank a fennmaradó 90 %-ot finanszírozza.

Az újra elérhető ajánlat reménykeltő lehet a lakásvásárlók számára, ami némi élénkülést is hozhat az ingatlanpiacon, valamint élesedhet a pénzintézetek közötti versenyhelyzet is. A hitelprogramban jelenleg kétféle módozat igényelhető, a kétéves kamatperiódus mellett 4,99 %-os fix kamatról induló, valamint a 4,59 %-os, a mindenkori jegybanki alapkamathoz kötött konstrukció.

A jelzáloghitel a meglévő ügyfelek számára is elérhető, más pénzintézet ügyfelei is igényelhetik hitelkiváltásra. Elemzők szerint ezzel megmozdulhat a hitelpiac, mert egyrészt a jelenlegi hitelezőnél beragadt adósok előtt megnyílik a kedvező váltás lehetősége, másrészt az intézkedés hatására a többi pénzintézet is fontolóra veheti a kockázatos bár rendkívül népszerű konstrukció feltámasztását.

Címkék: