Az IMFjóváhagyta a készenléti hitelkeret második részletének lehívását!

Pénzcentrum2009. március 26. 08:15

A Nemzetközi Valutaalap Igazgatósága 2008. november 6-án 10,5 milliárd SDR összegű (12,3 milliárd euró) készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Magyarország számára. A jóváhagyás alapja a pénzügyminiszter és a jegybankelnök által aláírt 2008. november 4-i szándéklevél. A hitel első részlete, 4,215 millió SDR (mintegy 5 milliárd euró) 2008. november 6-án lehívásra került.

A Valutaalap delegációja 2009. február 4-16. között megbeszéléseket folytatott Magyarországon a második részlet lehívásához kapcsolódó feltételek megvalósulásának vizsgálata céljából. A szakértői látogatás során egyúttal a további lehívásokhoz kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételrendszer módosítására is sor került, mivel a gazdasági helyzetben bekövetkezett változások miatt új makrogazdasági pálya és az ehhez igazodó intézkedésrendszer kidolgozása vált szükségessé.

Az IMF igazgatósága 2009. március 25-i ülésén megállapította, hogy Magyarország teljesítette a második részlet lehívásához kapcsolódó kritériumokat, és a 2.107,5 millió SDR összeg (mintegy 2,5 milliárd euró) lehívhatóvá vált. Az összeg napokon belül lehívásra kerül.

Megkapták az IMF pénzt a bankok - Mi lesz az OTP-vel?

Az IMF igazgatósági döntését megalapozó szakértői jelentéseket az IMF napokon belül nyilvánosságra hozza.

Címkék:
imf jelentése,