Az IMF-elnök szerint háborúba torkollhat a válság!

Pénzcentrum2009. március 24. 16:00

Az eleinte a pénzpiacokat az összeomlás szélére taszító hitelválság néhány hónap alatt nemzetközi gazdasági válsággá dagadt. Világszerte megszaporodtak a demonstrációk és a zavargások, ha nem történik érdemi változás, akkor már nem kell sokat várni a fegyverek eldördüléséig - vázolta borús jövőképét az IMF elnöke.

Dominique Strauss-Kahn az IMF értekezletén elmondta, hogy hiába pumpáltak már dollár milliárdokat a gazdasági rendszerekbe, a zuhanás megállításához ez önmagában nem elegendő. A mentőcsomagok a pénzügyi rendszerek reformja nélkül csak átmeneti tűzoltásra elegendőek. A gazdaságélénkítő intézkedések a rendszer átalakítás nélkül csak számolatlanul tömik a pénzt a feneketlen zsákba.

Az elnök szerint a válság olyan méreteket öltött, hogy ha nem történik változás, akkor rövidesen emberek millióit fenyegeti az elszegényedés. Beszédében figyelmeztette az állami vezetőket, hogy a pénzügyi ösztönző programok mellett fektessenek nagyobb hangsúlyt a pénzügyi rendszerek átalakítására is. Az elnök úgy véli, hogy az országoknak legalább az éves GDP 2 %-át válságkezelésre kell fordítani ahhoz, hogy megállítsák a mélyrepülést.

A nemzetközi pénzügyi és gazdasági állapotokat nyersen csak szörnyűnek titulálta az elnök. A válság hatására növekszik a munkanélküliség, ezáltal pedig fokozódik a társadalmi feszültség. A tüntetések és a zavargások veszélyeztetik a demokratikus államrendet, melyek végül könnyen összecsapásokhoz, akár háborúkhoz is vezethetnek.

Címkék: