Életbiztosítással kombinált lakáshitelek: nincs kiszállás?

Világgazdaság2009. február 20. 09:30

Egyre bizonytalanabb, hogy az életbiztosítással kombinált hitelszerződéseknél a befizetett biztosítási díjak fedezik-e majd a szükséges tőkerészt a futamidő végén. Az életbiztosítási díjakra a biztosítók nem tudnak fizetési moratóriumot adni, a biztosítással kombinált kölcsönt csak jelentős ráfizetéssel lehet átalakítani.

A kombinált hitelek lényege, hogy az ügyfél a futamidő alatt a banknak a kölcsön kamatát és kezelési költségét fizeti meg, miközben a tőkerészt egy életbiztosításban gyűjti, amelyből a futamidő végén rendezi a hiteltartozást.

A konstrukció kockázatát éppen a kapcsolt életbiztosítás adja különösen, ha a megtakarításhoz unit-linked biztosítás kapcsolódik. Ilyen esetben az ügyfél szabad kezet kap, hogy mibe fekteti a pénzét, aggasztó, hogy bizonyos eszközalapokon az utóbbi időben 30-50 %-os negatív hozamokat lehetett elérni.

Nem sokkal jártak jobban a hagyományos megtakarítási életbiztosítást választó ügyfelek sem, mivel a befektetési alapok és az állampapírhozamok is estek az utóbbi hónapokban. Az ilyen hitelek kiváltása sokkal bonyolultabb az átlagos ügymenetnél.

A kapcsolódó biztosításból csak nehezen tud kiszállni az ügyfél, főleg, ha már személyi jövedelemadó kedvezményt is igénybevett a biztosítás után. A biztosítási kötvény visszavásárlása a futamidő elején nem éri meg, mivel a biztosítók a költségeket az első években számolják fel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A problémás kombi hitelek kapcsán sok esetben a közvetítők felelősségét is megemlítik, akik közül nem biztos, hogy mindenki megfelelő tájékoztatást adott az ügyfelének a szerződés megkötése előtt.

Címkék: