Fordulóponton a magyar lízingpiac: a soha nem látott visszaesésnek idén is lesz folytatása!

Pénzcentrum2009. február 18. 13:00

A válság a lízingpiacot sem kímélte; mióta a Lízingszövetség részletes adatokat gyűjt, 10 év óta most fordult elő először csökkenés finanszírozás összegében, méghozzá 2008 IV. negyedévében 26 százalékos, míg a teljes évet tekintve 1,5 %-os visszaesést produkálva 2007 hasonló időszakához képest. A Lízingszövetség most kilábalási lehetőségeken gondolkodik.

A Magyar Lízingszövetség elemzése alapján 2008 utolsó negyedévében a lízingpiac 26%-os visszaesést produkált, míg a teljes évet vizsgálva 1,5%-os csökkenés következett be 2007-hez képest. Több lízingcégnél drasztikusan visszaesett a forgalom, egyesek már tevékenységük leállítására is kényszerültek, ami természetesen a piac koncentrálódásához vezet.

"A piacon most először tapasztaltunk koncentrálódást; a szűkülő pénzintézeti források, csökkenő beruházási kedv, a finanszírozott eszközök leértékelődése következtében több lízingcég forgalma visszaesett, egyes részterületeken szinte megszűnt a finanszírozás, a szerződések száma pedig folyamatosan csökken. Idén előreláthatóan 25%-al csökken éves szinten a teljes finanszírozott összeg és ezen belül a gépjármű piac lesz a legérintettebb terület a maga 32%-os visszaesésével." - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A szerződések számát tekintve azonban nem a tavalyi év hozta az első csökkenést, hiszen évek óta megfigyelhető tendencia a nagy értékű gépek, berendezések, ingatlanok finanszírozása, ami szükségszerűen kevesebb szerződést jelent.

A különböző lízingpiaci szegmenseket megvizsgálva, a tavalyi év utolsó negyedévében tovább csökkent a személyautó finanszírozás részesedése az újautó-értékesítések visszaesése miatt, így a 2005-ben mért 70 százalékos részesedés 2008. IV. negyedévre 50 százalékosra csökkent. Növekedés volt azonban megfigyelhető az ingatlanok, a gépek és berendezések lízing piacán.

A gépjármű finanszírozás szenvedte el a legnagyobb visszaesést; 2008 utolsó negyedéve 28%-os csökkenéssel zárult, a szerződések száma több mint 20 ezerrel volt kevesebb, mint 2007 azonos időszakában.
Az ingatlan szegmensben hasonló tendencia következett be; a tavalyi utolsó 3 hónap 38%-os visszaeséssel zárult.

A növekedés motorját 2008 utolsó negyedévében a gépek, berendezések finanszírozása jelentette, a bővülés itt 3%-ot tett ki, míg a flottafinanszírozásnál nem volt érzékelhető visszaesés a piacon.

A Lízingszövetség előrejelzése szerint idén tovább szűkül a piac; leginkább a hitelfelvételi lehetőségek szigorodása, és az új eszközök értékesítésének akár 30%-os visszaesése miatt. Kedvező tendencia lehet a hitel finanszírozás kiváltása lízinggel, ami a finanszírozó pénzintézet számára nagyobb biztonságot, ezért az ügyfeleknek elérhető forrásokat jelent.

"Idén egyedül az ingatlanlízing és az eszközlízing finanszírozásában várhatunk növekedést, abban az esetben, ha a visszlízing illetékébe beszámítható lesz az eredeti illeték, illetve engedélyezik a pénzügyi lízing használatát az EU támogatásoknál." - tette hozzá Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Magyar Lízingszövetség idén is egységes álláspontot képvisel a válsággal kapcsolatosan és aktív, kezdeményező szerepet vállal a lízingpiac fejlődése, stabilizációja, az ügyfelek jobb és átláthatóbb tájékoztatása és rizikóinak csökkentése érdekében.

"Folytatjuk az évek óta tartó érdekképviseleti tevékenységünket, hogy elérhetővé váljon a pénzügyi lízing az EU támogatásoknál, rendszeresen egyeztetünk különböző társszervezetekkel, a gépjárműpiac stabilizációja érdekében, az ügyféligények teljes körű feltérképezésére kutatásokat végzünk a KKV szektorban. Etikai, önszabályozó normákat dolgozunk ki a piac tisztulása, valamint az ügyfelek kockázatainak csökkentése érdekében. Kezdeményezzük a teljesebb körű ügyfél adatbázisok elterjedését; sürgetjük az adós és- zálogjogi nyilvántartás reformját." - emelt ki Lévai Gábor, a Szövetség válságra kidolgozott javaslatai közül néhányat.

A pénzügyi lízing EU támogatásokban való elérhetővé tétele, teljes listás adósnyilvántartás, etikai szabályozás a piac tisztulása érdekében, rendszeres egyeztetések piaci társszervezetekkel, ügyféligények folyamatos nyomon követése - csak néhány a Magyar Lízingszövetség azon javaslatai, lépései közül, amelyekkel a piacon egyedülállóan konstruktív megoldásokkal reagál a válság hatásainak enyhítésére.

Természetesen a forint gyengülése, illetve a foglalkoztatottság csökkenés a lízingpiacot sem hagyja érintetlenül, hiszen egy esetlegesen elhúzódó forintválság esetén akár 10-40 százalékkal is emelkedhet az ügyfelek tőketerhe, ami nem csak számukra, de a fizetésképtelenségük esetén nyilván a finanszírozók számára is komoly problémát jelent. A sajtótájékoztatón Mészáros György, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta, a nemfizetők arányáról még nincs pontos képük, majd március-április körül lehet pontosabba tudni a késedelmesen fizetők arányáról. Egy esetleges forinterősödés még segíthet elkerülni a bajt, de a munkanélküliség emelkedése legalább ilyen fontos befolyásoló tényező ebben a kérdésben.

Címkék: