Jön a mesterséges svájci frank gyengülés?

Pénzcentrum2009. január 22. 09:42

Mindenképpen el akarja kerülni a svájci jegybank, hogy a fogyasztói árak trendszerű csökkenése (defláció) alakuljon ki az alpesi országban és kész akár interveniálni is a devizapiacon a frank gyengítése érdekében - jelezte az intézmény második embere egy tegnapi rendezvényen.

Mivel már csak fél százalékos az irányadó kamatláb Svájcban, igencsak beszűkültek a svájci jegybank további monetáris enyhítéssel kapcsolatos lehetőségei, ezért jelezte Philipp Hildebrand a lazítás további lépcsőfokait. Az elnökhelyettes elmondása szerint a jegybank kész a pénzmennyiség növelésével az inflációt serkenteni, illetve állami és vállalati kötvényeket is vásárolni, extrém esetben pedig a frank erősödésének megállítására beavatkozni a devizapiacon.

A frank gyengülése jól jöhetne az erősen exportfüggő alpesi országnak, holott a kockázatkerülés időszakában, az igen alacsonyra (0.5%-ra) süllyedt irányadó ráta mellett is intenzíven erősödött az euróval szemben. Ennek oka, hogy a kockázatkerülés időszakaiban, a befektetők a biztonságosnak hitt eszközökbe igyekeznek menekülni és a dollár mellett előszeretettel vásárolják a frankot.

Amint az alábbi ábrákon látszik, a frank érdemben erősödött az elmúlt hetekben az egyébként magasabb kamatozású euróval szemben, míg a zöldhasúval szemben gyengült.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Címkék: