Nincs ingyen ebéd: ha valakit megmentesz, egy másik elbukik!

Pénzcentrum2009. január 16. 11:00

A Gordon Brown által tavaly decemberben meghirdetett, jelzáloghiteleseket támogató program a brit hitelezőket tömörítő szövetség (Council of Mortgage Lenders) szerint meglehetősen átgondolatlan, ugyanis minden egyes elhalasztott végrehajtás 80 új hitel kihelyezését veszélyezteti.

A CML tagjai, akik brit jelzáloghitel állomány 70 százalékát adják aggodalmukat fejezték ki a programjavaslat iránt, amely lehetővé tenné az anyagi problémákkal küzdő adósok számára, hogy akár két évre elhalasszák kamatfizetésüket, és ezalatt végrehajtást se indíthasson ellenük a pénzintézet.

A szövetség szerint minden egyes elhalasztott követelésbehajtás 80 új hitel kihelyezését veszélyezteti, ugyanis a Bázel II. szabályai szerint ilyenkor jóval magasabb tőketartalékot kell képezniük. Új hitelek nélkül azonban a már most is vérzivataros időket megélő építőipar tovább gyengül, a lakásárak még tovább zuhannak, ami újabb hitelbedőlésekhez vezethet.

Ezen kívül a program hatásosságát is kétségek övezik, ugyanis a korábbi elképzelésekkel ellentétben viszonylag szűk réteg felel majd meg a követelményeknek, mely szerint legalább 5 hónapnyi hátraléknak kell felhalmozódni ahhoz, hogy az adós a programban részt vehessen, ugyanakkor a szabályok szerint a pénzintézeteknek csak 3 hónapot kell várniuk ahhoz, hogy végrehajtási eljárást kezdeményezzenek.

Ráadásul az sem garantált, hogy két év elhalasztott kamatfizetés után az adós olyan anyagi helyzetbe kerül, hogy ismét törleszteni tudjon, különösen akkor, ha addig az ingatlanárak tovább zuhannak - bár ez inkább a bankok számára ad okot az aggodalomra, akik addigra még kevesebbet tudnak bekasszírozni az elárverezett házakból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tavaly szeptemberben egyébként több mint 168 ezer hitel esetén állt fenn 3 hónapnál hosszabb késedelem, így idén a szakértők szerint akár 75 ezerre is nőhet a végrehajtások száma.

Címkék:
árverezett ingatlan,