Csak tüneti kezelés a bankok felhívása

Pénzcentrum2009. január 16. 10:14

A forint gyengülése olyan méreteket öltött, hogy aki az előtörlesztést választja a terheinek mérséklésére, az jelentős árfolyamveszteséget kénytelen elszenvedni. Nem így Nagy-Britanniában, ahol az alacsony kamatszint hatására a bankok az előtörlesztést javasolják az eladósodott ügyfeleknek.

A brit lakásárak csökkenése miatt a magas finanszírozású hitelügyletek negatív tartományba fordultak, sok adós tartozása meghaladja a fedezetként felajánlott ingatlan aktuális értékét. A bankok kényszerintézkedéseinek (pl.: pótfedezet bevonása) elkerülése érdekében az előtörlesztés lehetőségére hívták fel az adósok figyelmét.

A kedvező kamatokat kihasználva ezzel a lépéssel az ügyfelek egyensúlyba hozhatják a hiteleiket, valamint csökkenthetik a későbbi terheiket. Az előtörlesztést követően alacsonyabbak lesznek a havi törlesztőrészletek, ami pozitívan hathat a családi költségvetésre is.

A legfrissebb statisztikák szerint a lakásárak további csökkenésére lehet számítani, ami az alacsony kamatokkal karöltve vásárlásra ösztönözheti a lakosságot. A jelenlegi piaci helyzet kedvező alkalom az előtörlesztésre, feltéve, ha az ügyfél anyagi helyzete ezt lehetővé teszi.

Az engedélyezett lakáshitelek száma 33 ezerre csökkent, ami a másfél évvel ezelőtti szintnek csupán a harmada. Az utolsó negyedév eladási statisztikái 35 éves mélypontra zuhantak. Az előtörlesztéssel orvosolható a negatív egyenlegből fakadó problémák egy része, de az adósok szerint ez csak tüneti kezelés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az első lakás vásárlók a fizetésének átlagosan az ötöde megy el kamatfizetésre, az elvárt önerő mértéke 18 %-ra változott, egy év alatt pedig 16 %-kal csökkent az átlagosan igényelt hitelösszeg. A kedvező kamatszinttől és az alacsonyabb áraktól azt várják a szakértők, hogy a piac még idén új erőre kaphat.

Vissza a főoldalra!

Címkék: