Új szakaszba lép a monetáris politika: várhatóan kisebb kamatcsökkentések jönnek ezután

Pénzcentrum2024. március 26. 15:31

A szokásos gyakorlatnak megfelelően ma is megrendezésre kerül a jegybank kamatdöntést követő tájékoztatója. Virág Barnabás alelnök valószínűleg részletesebben fog beszélni a gazdasági kilátásokról, és várhatóan utalni fog a kamatpolitika lehetséges változásaira is. 

Arra a kérdésre , hogy "van-e aktuális árfolyam-célsávja a jegybanknak?"- Virág elmondta, hogy a jegybanknak árstabilitási célja van. Az inflációt meghatározó faktorokat együttesen értékeli a jegybank, a pénzpiaci faktor egy fontos elem, és a jövőben még fontosabbá válhat az infláció szerkezetét figyelve.

Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság számára kritikus fontosságú a stabil és kiszámítható pénzpiaci környezet. Az árfolyam-ingadozások hatása, mely gyorsabb és erőteljesebb áremelkedésekhez vezet (az árfolyambegyűrűzés), különösen hangsúlyossá teszi a stabilitás jelentőségét

A gazdaság fokozatos helyreállását valószínűleg a lakossági fogyasztás újbóli erősödése fogja hajtani, melyet a reálbérek emelkedése és a fogyasztói bizalom növekedése segíthet elő. Ugyanakkor az exportkilátások romlottak, mivel a külső felvevőpiacok lassulása érzékelhető.  Virág ismét jelezte, hogy a kamatcsökkentési várakozások helyenként túlszaladottak voltak a közelmúltban.

Kisebb lehet az idei infláció a korábban vártnál: A kilátásokat illetően Virág kifejtette, hogy az idén 3,5-5,0 százalékos éves átlagos infláció lehet, a GDP 2-3%-kal bővülhet. Mindkét előrejelzés lefelé mozdult a legutóbbi, decemberi prognózishoz képest. A dezinflációs folyamat biztató, de eltökélt monetáris politikára van szükség az árstabilitás tartós eléréséhez. A növekedési kilátások a külső környezet romlása miatt lettek borúsabbak.

A főbb pontokat az előadásból:

Címkék:
mnb, alapkamat, gazdaság, kamatdöntés, kamatcsökkenés, virág barnabás,