Újabb naperőművek épülnek Magyarországon: itt állhat majd a két monstrum

Pénzcentrum/Portfolio2024. március 21. 09:13

Szerdán két nagy magyarországi naperőmű beruházásról is bejelentés érkezett: az egyik projekt mögött egy portugál fejlesztőcég áll, a másikhoz pedig egy spanyol cég szállít napelem állványokat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe - írja a Portfolio. A jelek szerint két különböző projektről van szó, mert eltérő a megadott projektméret - írjak.

A naperőművek terjedéséről, a zöld energia beszerzéséről és elosztásáról és szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

A szerdai bejelentés szerint két külön naperőműprojekt is indul Szabolcs-Szatmár-Beregben. A két erőmű közül az egyiket a portugál hátterű Greenvolt Energias Renovaveis leánycége, a Greenvolt Power fejleszti, amelyhez 36 millió eurós finanszírozást kapott a magyar UniCredit Banktól. A forrás segítségével idén az első félév végéig megépítenek egy 57 MW-os kapacitású, évi 87 GWh zöld áram termelésre képes nagy naperőművet. A helyszín nem ismert, csak az, hogy már van egy megállapodás a projekt hálózatra kapcsolásáról, és a megtermelt zöld áramot egy meghatározott átvételi tarifa mellett értékesíti a cég - írják.

A másik projektről csak annyi tudható, hogy a spanyol Gonvarri Solar Steel, a napelemes állványrendszerek gyártója, megbízást kapott egy 65 MW-os magyarországi naperőműhöz szükséges fix szerkezetek szállítására Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe. A spanyol cég közleménye szerint a berendezések szállítása már folyamatban van, de itt még a megrendelő sem ismert, illetve a vármegyén belüli pontos helyszín sem - írták.

Történelmi csúcs született

Az Energiaiügyi Minisztérium tegnap délelőtt azt közölte a közösségi médiában, hogy a MAVIR bruttó üzemirányítási adatai szerint tartósan meghaladta a 3000 megawattot az 50kW feletti méretű napelemes rendszerek összes teljesítménye Magyarországon. A korábbi csúcsot egy bő hónapja, február 16-án mérték, a hitelesített adat szerinti 2792 megawattal. Az 50 kW feletti napelemes rendszerek nemcsak ezt a szintet, hanem az eddig soha meg sem közelített 3000 megawattot is felülteljesítették 2024. március 20-án.

Loading...

A poszt szerint: "Az elmúlt években óriási naperőművi kapacitások épültek ki hazánkban. A 2021 végi adatokhoz képest több mint kétszeres a bővülés az összteljesítményben, és közel van a duplázás a háztartási méretű kiserőművek darabszámában is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ipari naperőművek összes beépített teljesítménye a február végi adatok szerint 3478 megawatt. A tavaszi-nyári hónapokban tehát még bőven van tere a további teljesítményjavulásnak, újabb rekorddöntéseknek. Háztartási méretű napelemes rendszerekből mintegy 260 ezer működik már 2362 megawatt összteljesítménnyel, többnyire családoknál, háztetőkön. A saját célra termelő erőművek további 260 megawattjával a teljes napenergia kapacitás elérte a 6100 megawattot. Ezzel mostanra valóra váltak a korábban 2030-re kitűzött napenergiás célszámok, az Energiaügyi Minisztérium ezért 12000 megawatt napenergia kapacitással számol a következő évtized elejére."

A jövő a zöldenergiáé. A világméretű zöld átállásban azok az országok lehetnek a legsikeresebbek, amelyek a zöldenergia termelése mellett annak tárolásában is élen járnak. A magyar emberek a közelmúltban elindult online konzultáció 13 kérdésére válaszolva nyilváníthatnak véleményt a hazai versenyképesség szempontjából is meghatározó jelentőségű témában. A Napenergia Plusz Programban pedig ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek modern napelemes rendszerek telepítéséhez. A milliárd forintos keretösszegből már több mint 1400 pályázónak ítéltek oda összesen több mint 5,6 milliárd forintot

- közölték.

Címkék:
energia, napelem, napenergia, gazdaság, zöldenergia, rendszer, minisztérium, erőmű, naperőmű, energiaügyi minisztérium,