Kegyetlen visszaesés a magyar iparban: Nagy Mártonék szerint ez vezetett a mélyrepüléshez

Pénzcentrum2023. november 28. 09:56

A beruházások volumene az idei III. negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint.

A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1%-kal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2%-kal mérséklődött. A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A beruházási teljesítményérték mindössze a feldolgozóiparban, a közigazgatás nemzetgazdasági ágban, illetve néhány, összességében kisebb súlyú területen emelkedett – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Eszerint 2023 III. negyedévében szezonálisan kiigazítva a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévitől 2,2%-kal maradt el. Ezen belül az építési beruházások volumene 2,4%-kal csökkent, míg a gép- és berendezésberuházásoké 0,7%-kal volt több az előző negyedévi szintnél.

Szintén az idei III. negyedévben az előző év azonos időszakához képest a beruházási tevékenység volumene 12,1%-kal mérséklődött. Ezen belül a teljesítményérték mintegy 60%-át képviselő építési beruházásoké 22%-kal csökkent, ugyanakkor a 40%-át kitevő gép- és berendezésberuházásoké 6,8%-kal emelkedett. Ez utóbbi elsősorban az import gépek és járművek 7,8%-os volumennövekedésének tulajdonítható.

A tárgyidőszakban tizenkilenc nemzetgazdasági ágból tizenháromban csökkent a beruházási teljesítményérték. A nemzetgazdasági beruházások csaknem harmadát jelentő, a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar bővülésének dinamikája az elmúlt negyedévekben lassult; a tárgynegyedévben a fejlesztések 6,3%-kal növekedtek.

Ez elsősorban a legnagyobb részarányú villamosberendezés-gyártás beruházási volumenének egyszámjegyű, a korábbi időszakoknál visszafogottabb növekedésével magyarázható, amelyet főként a hosszabb ideje folyamatban lévő nagyszabású projektek fokozatos kifutása okozott. A második legnagyobb súlyt képviselő járműgyártás beruházási volumene ugyanakkor rendkívül dinamikusan nőtt, amihez több hazai járműipari, illetve beszállítói gyár – részben kapacitásbővítő – fejlesztése is hozzájárult. Növekedés jellemezte továbbá a gumi-, műanyag- és építőanyagipar, az elektronikai ipar, valamint a gép, gépi berendezés gyártása alágak fejlesztéseit is, ezzel szemben több más alágban különböző mértékű mérséklődés volt tapasztalható. 

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdaság fejlesztéseinek 18%-át megvalósító ingatlanügyletek beruházási teljesítménye jelentősen, 29%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A volumenváltozást elsősorban a tárgyidőszaki lakásépítések és -felújítások csökkenése határozta meg.

A szállítás, raktározás beruházási volumene az előző negyedévinél némileg mérsékeltebben, 27%-kal csökkent, a kedvezőtlen teljesítmény mögött továbbra is elsősorban az állami infrastrukturális fejlesztések visszaesése állt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mezőgazdaság beruházási teljesítménye 21%-kal esett vissza, amiben szerepet játszott az is, hogy a gazdálkodók nagymértékben csökkentették az építési, kisebb mértékben az import gépekkel kapcsolatos fejlesztési ráfordításaikat.

A közigazgatás nemzetgazdasági ág 9,3%-kal növelte a beruházások volumenét, a központi közigazgatási szervek bővülő fejlesztéseinek következtében.

Nagy Mártonék a magas kamatokat okolják

Az adatokra reagálva a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte: a visszaeső kereslet és a magas kamatok (főleg az inflációt meghaladó, pozitív reálkamat) miatt a zuhant be a beruházások volumene.

Az adatok tekintetében ugyanakkor pozitívként emelhető ki, hogy az autóipart és a high tech akkumulátoripart is magában foglaló feldolgozóiparban az első és második negyedévet követően ismét emelkedett a beruházások volumene, a harmadik negyedévben 6,8 százalékkal. Emellett a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a harmadik negyedévben nőtt a beruházások volumene többek közt a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladék-gazdálkodás, szennyeződés-mentesítésterületén és a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az oktatás területén is

- tették hozzá.

Címkék:
beruházás, ksh, gazdaság, csökkenés, vállalkozások, beruházások,