Egyre nagyobb bajban a magyarok: így állunk most anyagilag, lesújtó az eredmény

Pénzcentrum2023. október 19. 09:37

Bár a reálbérek csökkenése végre megállt, ez még nem jelenti azt, hogy jobban is élünk. Éppen ellenkezőleg történik, és erről természetesen az infláció tehet.

Több hónap után megállt a reálbérek csökkenése Magyarországon, de egyáltalán nem örülhetnek még a magyar dolgozók - ezt írja elemzésében a Portfolio. Mint megjegyzik, a következő hónapok még nagyobb reálbérnövekedésről szólnak majd, mert az éves infláció hónapról-hónapra csökkenni fog, eközben pedig a bérindex stabilan 15% felett maradhat.

Ez azonban még bőven nem ad okot túlzott optimizmusra: az infláció megette a béremelkedést, mert a pénzromlás üteme durván magas volt, így a 25%-os infláció mellett az évet 7% feletti reálbér-veszteséggel kezdtük. Ez ki is tartott a második negyedév elejéig. Júliusban más „csak” 2%-os volt a visszaesés, ahogy szelídült az éves infláció, augusztusban stagnálás közelében lehetett a bérek vásárlóereje, szeptemberben pedig növekedési pályára állt az éves index.

Az emberek viszont, mint az elemzés megjegyzi, nem azzal foglalkoznak, hogy az előző év azonos hónapjához képest mennyivel nőtt a bérük vagy mennyivel emelkedtek az árak, hanem azzal, hogy az elmúlt pár hónaphoz képest könnyebben vagy nehezebben jöttek-e ki a pénzükből. Erre pedig egyértelmű a válasz: a rohamos drágulás miatt már nem emlékszünk, hogy mi mennyibe került, csak arra, hogy rövid távon, az elmúlt hónapokban sokkal nehezebb volt az anyagi helyzetünk.

Címkék:
eredmény, fizetés, reálbér, magyarország, infláció, csökkenés, magyarok, reálbérek, inflációs adat, infláció mértéke,