Megszólal Navracsics Tibor: kiderül, mi lesz Magyarország EU-s pénzeinek sorsa?

Portfolio2023. október 16. 09:55

A héten zajlik a Budapest Economic Forum, Magyarország egyik legfontosabb makrogazdasági konferenciája, amelyen Navracsics Tibor is megszólal: a miniszter várhatóan beszélni fog majd az EU-s források sorsáról. A héten ezen kívül államháztartási adatokra kell figyelni, de a világban is fontos események történnek.

Hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közli az építőipar augusztusi számait, ezen kívül más fontos adatközlésre nem számítunk - írja a Portfolio. Kedden zajlik a Budapest Economic Forum, amelyen neves hazai és külföldi előadók beszélnek majd a gazdasági kilátásokról. Ezen kívül kedden lesz még az európai pénzügyminiszterek ülése, valamint kiskereskedelmi és ipari statisztikák érkeznek az Egyesült Államokból, mindkét adat fontos lesz, az amerikai gazdaság ugyanis erősebb a vártnál, ez pedig inflációs kockázatokhoz vezethet. A befektetők ezért a szokásosnál is jobban odafigyelnek az adatokra, mert a Fed is nagy figyelmet fordít ezekre a mutatókra.

Szerdán az MNB ismerteti a devizatartalékok alakulását. Kínából GDP-adatok érkeznek: kiderül, hogy még mindig gyengén teljesít-e az ázsiai óriásgazdaság. Az Eurostat közzéteszi az inflációs rangsort, este pedig a Fed értékeli a gazdaság helyzetét legfrissebb Bézs könyvében.

Csütörtökön idehaza nem várunk fontos adatközlést, és az Egyesült Államokban is csak lakáspiaci adatok érkeznek (ezek is a Fed kamatemelései miatt fontosak). Pénteken megint Ázsiára figyelünk: Japánból inflációs adatok érkeznek, Kínában kamatdöntést hajt végre a jegybank, az Egyesült Királyságban pedig a kiskereskedelem szeptemberi számait ismerjük meg. Ideahaza a Pénzügyminisztérium ismerteti a szeptemberi büdzsé számait.

Címkék:
építőipar, lakásépítés, kiskereskedelem, infláció, kamatdöntés, lakáseladás,