Akkor szedhetjük a sátorfánkat? Eldőlt a játék, Románia most már beelőzte Magyarországot

Pénzcentrum2023. október 12. 16:32

„Románia megelőzte Magyarországot” – számolt be saját Tiktok-videójában Pogátsa Zoltán közgazdász a legfrissebb Eurostat-adatokról.

Korábban a Pénzcentrum is megírta, hogy az Eurostat október 11-i adatai alapján Magyarországon az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) az EU átlagának 76,6 százaléka, míg ez az arány Romániában már 76,7 százalék.

Bár az elmúlt 9 évben Magyarország is ütemesen zárkózott fel az uniós fejlettségi átlaghoz (2013 óta +8,5 százalékpont), ugyanakkor a román gazdaság ennél sokkal nagyobb tempójú konvergenciát mutatott az uniós átlaghoz: 2013-ban még 54,6 százalékon állt, 2022-re a felülvizsgált adatok szerint már 77 százalék közelében jár, vagyis 22,1 százalékpontos javulást tudott elérni, ami 2,5-szerese a magyar ütemnek.

A fenti adatokkal kapcsolatban Pogátsa Zoltán közgazdász is megszólalt egy saját TikTok-videóban:

… A legfrissebb Eurostat-statisztikák szerint egy főre jutó GDP-ben, vásárlóerő-paritáson – azaz, hogy az árakkal is korrigálva – Románia megelőzte Magyarországot.

„Az egy főre jutó GDP nem szám”

Korábban mi is írtunk róla, hogy Róna Péter közgazdász egy augusztusi műsorban hosszabban kritizálta az egy főre jutó GDP-t mint mutatót.

Az egy főre jutó GDP nem szám. Ilyen gazdasági tény, mint gazdasági tény nincs. Először is egy ország jóléte, egy társadalom jóléte nem a GDP, hanem a nemzeti jövedelemtől függ, és ott arról kell beszélni, hogy a nemzeti jövedelmet az adott társadalom hogyan osztja fel

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta Róna Péter.

Róna Péter nem pusztán a GDP vs GNI (gross national income – bruttó nemzeti jövedelem) „vitában” foglalt állást, hanem ezeknek a mutatóknak az egy főre való leosztását kritizálta: bár ezt elsősorban a GDP esetében tette meg, egy fél mondat erejéig megjegyezte, hogy a nemzeti jövedelem esetében sem látja ennek sok értelmét, mert mint mondja, ilyenkor lényegében az történik, hogy megnézzük, mennyi jut egy gazdag embernek – ahogy ő fogalmaz oligarchának -, és mennyi jut egy falusi embernek, a kettőt összeadjuk és elosztjuk kettővel, hogy kijöjjön az átlag.

Hát ez egy teljesen félrevezető és értelmetlen szám, és ezzel nem is kellene foglalkozni. Rendkívül sajnálom - komolyan mondom -, hogy a magyar politikai életben és közbeszédben továbbra is forog ez az egy főre jutó ilyen olyan szám. Az egy főre jutásnak semmiféle gazdasági és társadalmi értelme nincs

– mondta Róna Péter.

 

Címkék:
magyarország, románia, eurostat, vásárlóerő-paritás, magyarország egy főre jutó gdp, eurostat adatok, róna péter, pogátsa zoltán,